Amaretti-szelet

Egy olvasómmal folytatott levélváltásnál került szóba ez a Umbria tartományból, pontosabban Spoletó városából származó, crescionda nevű sütemény, amelyet én korábban nem ismertem, de azonnal megtetszett, mert a hozzávalóknál csak nagyon kevés liszt szerepel. Állítólag az eredeti recept a középkorból ered … Tovább Tovább

Állítólag az eredeti recept a középkorból ered és még tyúkhúslevest is tartalmaz. A levest én nehezen tudom beleképzelni, friss epret hozzá viszont annál inkább.
Gyors, nagyon könnyű állagú, mandulás sütemény, langyosan vagy szobahőmérsékleten a legjobb. A hűtős hűtést nem annyira szereti. Az állaga a clafoutis-ra emlékeztet

Hozzávalók:
20 dkg amaretti, 4 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál liszt, fél liter tej, fél dl Amaretto likőr (a gyerek miatt kihagytam), vaj és liszt a forma kikenéséhez

1. Összetöröm egy nagy tálban a kekszet, hozzáadom a lisztet és a kakaót
2. A tojásokat elkeverem a porcukorral, hozzákeverem a tejet is
3. Összeöntöm a folyékony és a száraz hozzávalókat, botmixerrel teljesen homogénre keverem
4. A masszát (kifejezetten folyékony) kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm (7 dl-es), és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm
5. Eperszezonban eperrel és nem petúniával tálalom, amúgy szerintem vaníliaszósz és a citrusok is passzolnak hozzá

 
 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. Ha amaretti van benne, rossz nem lehet. Egy pohár tej, egy pár szem amaretti és a világból kisétálok azzal aki ezzel hív… 🙂 Mondjuk a tyúkhúsleves érdekes hozzávaló lehet.. Brrrr.

    2009. 05. 19.
  2. Ezt mindenképpen elkészítem! Van is itthon egy jó adag amaretti, lehet neki is látok 🙂

    2009. 05. 19.
  3. Vica mondta:

    Nekem is van egy receptem,igazi családi..amint a scannel is ugy akarja elküldöm.

    2009. 05. 19.
  4. Hmm, ez istenien hangzik! Ez tipikus vendégvárós süti! Nagyon guszta, ki fogom próbálni legközelebb! 🙂

    2009. 05. 20.
  5. KB mondta:

    Mi is az az amaretti pontosan ? és hol lehet kapni ? (TESCO/LIDL ?)

    2009. 05. 23.
  6. És ha már a Lidl-ben vagy, mindenképpen vegyél Spekuláciust, olyat aminek mandula van az alján, mert az is nagyon, nagyon, nagyon finom! 🙂

    2009. 05. 26.
  7. Azt nem is ismerem, erre az amarettire is rá lehet kapni, eléggé eteti magát. Nem szeretek venni, mert a csak egyet a kávéhoz-ból minimum 10 szem lesz : )

    2009. 05. 26.
  8. A Spekulácius (bárhogy is kell írni, mert biztos nem így) a németek alapkeksze. Olyan, mint a mi mézeskalácsunk, és úgy néz ki, mint a magyar mesekeksz. Több félét árulnak a Lidl-ben, de nekem legjobban a mandulás ízlik. Eteti magát, az tény, és kb úgy lehet vele “dolgozni”, mint az amarettivel, ebből is lehet összetörve bármi! Az amarettinek ismerem azt a tulajdonságát, hogy szobahőmérsékleten a nyitott zacskó párolog. Nálam is történt már ilyen! Most is van egy csomag otthon, szerintem meg vannak számlálva a napjai…

    2009. 05. 26.
  9. KB mondta:

    Sikerült beszerezni az alapanyagokat és elkészíteni, de a méretével nem voltam elégedett. Szoval mégegy kérdés: a 7 dl-es sütőforma az hány cm-es formát takar ? 28assal csináltuk, az jó ?
    19essel nagyon odaégett..

    Köszi a választ!

    2009. 09. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések