Újdonságok a sonka mellé I.

Idén újdonságként párolt, ecetes, hónapos retket készítek a sonkához a szokásos almás-torma mellett. A hétvégén ettem ilyet vendégségben. Itt a retek (apró sörretek) egy nagyon szépen összeállított menüsorban a batyuban sült lazac egyik körete volt. Vendéglátónk az Olimpiában evett ilyet, … Tovább Tovább

Vendéglátónk az Olimpiában evett ilyet, majd ezt kísérletezte ki otthon. Szerintem osztatlan sikerrel. Tegnap én is elkészítettem és megállapítottam, hogy ennél tökéletesebb kísérője nem is igen akadhatna a finom füstölt, főtt húsvéti sonkának. Apró, zsenge retket keressünk hozzá és semmiképpen ne pároljuk olyan ráncosra, mint az enyémek a képen. Az az igazság, hogy feltettem párolni, majd kimentem napozni a kertbe és mivel a gyerekek nem voltak itthon, elaludtam a nyugágyban. Szóval elég lesz neki 10-15 perc párolás, hogy puha de még egy kicsit roppanós maradjon.

Hozzávalók: 20 szem apró, hónapos retek, fehér balzsamecet, méz, só, víz

1. Mossuk meg a retkeket, vágjuk le aljukat, tetejüket
2. Tegyük a retkeket egy lábosba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje
3. Adjunk a vízhez fél dl ecetet, kis sót és egy evőkanál mézet, 10-15 perc alatt pároljuk puhára őket
4. Hagyjuk a retket a lében kihűlni, hidegen fogyasszuk

Tipp: Ha a retkeket párolás előtt kettévágjuk szép rózsaszínűek lesznek belül is

 
 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Kedves dolce vita!
    Lehetne többet tudni a “hagyományos almás tormáról” is?

    2009. 04. 08.
  2. Tényleg nagyon finom! Tavaly készítettem ilyen ecetes retket (retek-savanyúság elnevezéssel), igaz méz helyett karamellet öntöttem fel a vízzel, ecettel és a “párolás” csak addig tartott, amíg a forró ecetes lével lelocsoltam a retket, ill. benne hagytam kihűlni. Már csak egy reteklevélsaláta kellene az ecetes retek és a húsvéti sonka mellé 😉

    2009. 04. 08.
  3. Sima reszelt torma, csak reszelek hozzá egy almát is, hogy kicsit lágyítsa az ízét, minderre öntök egy kis ecetet, hónapokig eláll(na). Nem is értem miért tesznek a bolti tormákba egy rakat tartósítószert.

    Beatbull!
    Megnéztem, jól hangzik az is, de a reteklevél még jobban felizgatott

    2009. 04. 08.
  4. Anonymous mondta:

    Külföldön párszor ettem párolt retket, de igazán nekem is az Olimpia adta a motivációt, hogy otthon kísérletezzek vele. Húsvétra jó ötlet, eszembe sem jutott!

    LepkePillangó

    2009. 04. 09.
  5. Dolce! Van márciusi és áprilisi Sale e Pepe-m, ha érdekel!

    2009. 04. 09.
  6. Van benne egy rakat jó dolog, a különszámokat is megkaptam.. Ha gondolod,kölcsönadom és áttanulmányozhatod.

    2009. 04. 10.
  7. Anonymous mondta:

    köszi a választ. a húsvéti menü része lesz így az almás – torma is.

    2009. 04. 11.

Hozzászólás a(z) Anna bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.