Sült csicsóka

Korábban írtam már, hogy kertünk rengeteg csicsókát rejt, amelyek ebben a szezonban hatalmasra nőttek. A csicsóka etimológiájáról, a növény eredetéről pedig itt írtam. A csicsókát legjobban levesnek, vagy így, tepsiben megsütve szeretem a legjobban. Méltatlanul mellőzött zöldség, pedig ehetjük nyersen, … Tovább Tovább

Méltatlanul mellőzött zöldség, pedig ehetjük nyersen, sütve, főve, felfújtnak, pürének, krémnek, ahogy épp kedvünk tartja.
Akinek nincs a kertjében (ez csak vicc volt, hozzánk is a szomszédból jött át : )), keresse a piacok hátsó standjain. Nálunk 250 Ft-ért árulják kilóját. A Nagycsarnokból 1000 Ft-s árat is jelentettek, az ilyet tessék jól kinevetni! (Mármint azt, aki árulja.)

Hozzávalók: 60-70 dkg csicsóka, 10 dkg fekete, magozott olívabogyó, 6-7 gerezd fokhagyma, 3-4 nagyobb rozmaringág, durva tengeri só, olívaolaj

1. Körömkefével alaposan tisztítsuk meg a csicsókákat, ahol szükséges késsel is kapargassuk meg.
2. Vágjuk fel kb. 2-3 cm-es darabokra, locsoljuk meg olívaolajjal
3. Adjuk hozzá a megpucolt 3-4 darabba vágott fokhagymákat (ne szeleteljük vékonyra, mert akkor megég), a letépkedett rozmaringleveleket és az olívabogyót
4. 220 fokos sütőben süssük kb. 15-20 percig, amíg krémesre, pirultra nem sül a csicsóka

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Szia Kriszta!

    Meghámozni nem kell? Engem mindig az tart vissza a csicsókától (már ha kapok) hogy az apró göcsörtös felületet pucolni rémálom 🙂

    Zozó

    2009. 01. 07.
  2. Az enyémek most férfi ököl méretűek lettek, viszonylag kevés göcsörttel. Ehhez az ételhez elég súrolni, kaprirgálni. De a leveshez muszáj pucolni, én elég sok veszteséggel szoktam… így gyorsabb

    2009. 01. 07.
  3. A Nagycsarnokban a bolgároknál valóban marha drága, de a “főhajóban” lehet kapni félkilós kiszerelésben 160 Ft-ért. És most megcsinálom! 🙂

    2009. 01. 17.
  4. Szia!
    Csicsóka helyett esetleg krumpli? Jó tudom, akkor már rég nem tapsis csicsóka a recept neve, de mint lehetőség sztem működhet. Sztem ki fogom próbálni.

    2009. 07. 04.
  5. Veronika!

    Persze, hogy működik, csak tovább kell sütni. Keress egész apró szemű, ún. parázs krumplit, nem kell pucolni, felvágni csak megmosni és egészben sütni, így lesz a legjobb. Kívük ropogós, belül krémes

    2009. 07. 06.
  6. Szia!

    Én is pesterzsébeten lakom. Meg tudnád mondani, hogy a piacon merre keressek csicsókát? Elöl, hátul, középen, merre??

    2009. 11. 04.
  7. Szia Era!

    Hátul az őstermelőknél szokott lenni, idén még nem láttam, nekem a kertben van rengeteg, ha elakadsz a beszerzésben, szívesen adok

    2009. 11. 04.
  8. Anonymous mondta:

    Köszönöm!

    Először megnézem a piacon, és ha nem lelek, akkor még kereslek! :))

    Era

    2009. 11. 05.
  9. Anonymous mondta:

    Én kb 1 éve ismertem meg ezt a csoda gyógy zöldséget.Szomszédasszonyom egész ősszel ellátott vele. Nagyon jó a beleknek és a magasabb cukor értékeknek. Itt nálunk van egy maszek zöldséges akinél megrendeltem 5 kg csicsót 500 ft volt kg-ja. A helyi piacon senki sem árulja.

    2018. 02. 10.
  10. Kassai Angéla mondta:

    Sziasztok!
    Ma csináltam meg először ezt a receptet.Már a sütőből kiszivárgó illattól is elakadt a szavam.Ebből már lehetett sejteni,hogy nagyon finomat fogok ma ebédelni.Hát…minden elképzelést felül múlt.Szenzációs ebédem lett.
    Köszönöm!

    2018. 03. 15.
  11. Vrábel Kriszta mondta:

    Kedves Angéla! Örülök, hogy tetszett a recept! Kriszta

    2018. 03. 19.
  12. Vicananu mondta:

    Nekem a kertemben terem, de még most ismerkedem a receptekkel. Gyerekkoromban sokat ettünk, nyersen! Nagyiék kertjének a végében termett vadon!

    2018. 04. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések