Pácolt lazac házilag

Ezt a receptet szintén a sógórnőmtől hallottam és az ő sikerén felbuzdulva nekiálltam én is elkészíteni a sóban érlelet lazacomat, amely végül egy mennyei szendvicsben, az ebédemként végezte. Régebben valamelyik magyar főzős újságban láttam már a sóban pácolt lazac receptjét … Tovább Tovább

Régebben valamelyik magyar főzős újságban láttam már a sóban pácolt lazac receptjét (gravad lax vagy gravet laks, svédül illetve norvégul), de ha emlékeim nem csalnak 2-3 hetes elkészítési idő szerepelt ott, ezért lapoztam is gyorsan. Kevés ételre tudnék ennyit várni. Karácsonykor azonban világossá vált számomra is, hogy mindösszesen 10 perc munka és 2 nap várakozás után fogyaszthatjuk is a házi pácolású lazacot. Miután ezt megtudtam, alig vártam, hogy eljussak a halashoz, friss lazacot venni. A lazac szerencsére nagyon szép volt, az a fajta, amely már nyersen is a fogyasztására ingerel (ilyenkor nyesegetem is szépen a halat nyersen). Összekevertem a fűszeres sót, majd 2 napig izgultam. Nem is egész pontosan két napig, kb. 40 órát állt a sóban a hal, mire elkészült és minden várakozást felülmúlt. Többet nem veszek füstölt lazacot az biztos. Ugyanis a végeredmény nagyon hasonló, annak ellenére, hogy itt füstölés nem történt. Ha pedig utánaszámolunk, kiderül, nagyon is jól járunk a saját készítésű lazaccal (mint minden más esetben a saját készítésű élelmiszerrel), hiszen a kevés adalékot, tartósítót tartalmazó füstöltlazac kilónkénti ára gyakran 8000-9000 Ft felett van. A színezett, agyoncukrozott, tartósítószereseket lehet 4000 Ft körül beszerezni. A nyers lazacfilét 3200 Ft/kg-s áron vettem.

Hozzávalók: kb. fél kg-s bőrős lazacfilé, kb. 20 dkg tengeri só, 1 evőkanál cukor, 1 csokor kapor felaprítva, frissen őrölt bors, 1 citrom reszelt héja

1. Készítsük el a fűszeres sót a hozzávalókból
2. Mossuk meg a lazacot, pikkelyezzük le és töröljük szárazra
3. Egy szűrő aljára tegyünk bőven a sóból, helyezzük rá a lazacot, majd fedjük be a maradék sóval
4. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 2 napra (az érlelés ideje függ a lazacfilé vastagságától)
5. Éles késsel vékonyan szeleteljük

A szendvicshez: vaj, házi készítésű majonéz, rukola, kapribogyó, rozsos bagett

 
 
 
 
Megosztom
 

22 megjegyzés

    • szteki mondta:

      Szia, isteniek a receptjeid. Bocs a buta kérdésért a pácolt lazaccal kapcsolatban: milyen szűrőre gondolsz ?
      Köszi

      2013. 01. 28.
      • Kriszta mondta:

        Egy nagyobb tésztaszűrő, amit kicsit ki tudsz támasztani, hogy a lecsöpögő lében ne álljon a hal. Ebbe megy a só, rá a hal, majd újra só. Ha nincs ilyen szűrőd, akkor sűrűn öntsd le a levet alóla

        2013. 01. 28.
  1. jj mondta:

    én most így kérem ezt a szendvicset. szegény vizsgákra tanuló egyetemista.

    2009. 01. 12.
  2. Érdemes nehezéket tenni rá amig tart az érlelés a hütőben (vaslábas, fóliába csomagolt tégla stb.)
    Én bevallom még a sushiba is ezt teszem. De számomra a csúcs a krémsajtos bagel ezzel a lazaccal.

    2009. 01. 12.
  3. lencsike mondta:

    Ez a recept kb. 2 hónapja futott a TV paprikán (azt hiszem a 10 legjobb…sorozatban), később a honlapjukról szerettem volna beszerezni, de már nem volt elérhető. Nagyon örülök, hogy feltetted, köszönöm!

    2009. 01. 12.
  4. Tudtommal a gravad lax elkészítése kb. 3 napig tart, nehezékkel, mint ahogy Piroska is írta. Persze ínyenc üzletekben is kapható.
    A lazac bőrét nem hántottad le? Én mindig leszedem, a lazacról, főleg az alatta rejlő szürkés réteg miatt, aminek kellemetlen íze tud lenni.

    2009. 01. 12.
  5. Piroska!
    utólag én is olvastam a nehezéket, de nem fért volna el a hűtő polcán : )
    Beatbull!

    Sztem az idő a filé vastagságától és a só mennyiségétől függ. Az enyém teljesen jó lett kevesebb, mint 40 óra alatt. Sógórnőmnek egy vékonyabb filé vég 24 óra alatt készült el.
    A bőrt én hagytam, ha leszedjük nem jön szét a filé?

    2009. 01. 12.
  6. Persze, vastagságtól függ, de nem 2-3 hét 😉
    Nem, nem jön szét a filé. Semelyik hal sem esik szét, ha lehántod a bőrét – sütésnél kell csak odafigyelni, mert akkor már széteshet, ha nem elég nagy lapátkával fordítjuk meg ill. emeljük ki. Némely halnál előnyös a bőr, pl. fogas nálam mindig a bőrös oldalán sül szép ropogósra. Lazacnál viszont mindig lehántom a bőrét és az alatta található szürkés réteget, mert gyakran kellemetlen ízt hoz magával. Éles késsel nem nehéz a bőrt leszedni – farkánál vagy egyik sarkán kicsit bevágod, s a kést szépen laposan tartva lehántod a halhúst a bőrről. Olyanról is olvastam, hogy külön kisütik a halbőrt szép ropogósra, mint pl. a kacsamell bőrét is és amolyan chipsként teszik a halfilé mellé.

    2009. 01. 12.
  7. Elárulnád Nekünk, hogy melyik halasnál vásárolsz a Nagycsarnokban? Annyian vannak, kellene egy kis segítség. Van esetleg bejáratott hentesed a Nagycsarnokban?

    2009. 01. 12.
  8. Ricardo!

    ha a főbejárat felől mész le az alagsorba, akkor a legutolsó beugróban lévő halas. Az a beugró, ahol 3 halas van, ebből a középső

    Húst csak itt a hozzám közeli piacon veszek, egy hentesnél. A nagycsarnokban többször átvágtak : (

    zöldséget, gyümölcsöt szeretek itt venni

    2009. 01. 12.
  9. Hiába veszed 3200Ft-ért a lazacot, miután a só kiszívja a nedvességet a halból 1 kg-ból 60-70 dkg marad bőr nélkül így lesz az 5000 ft/kg is.

    2009. 01. 12.
  10. no de ennyiért még mindig csak olyat kapsz, amelyik színezett, ízfokozózott, tartósítószeres ehetetelen gumi. Vettem már olyan füstöltlazacot, amelyik a kukában végezte, annyira vacak volt. A normálisabbja 8000-9000 ft-nél kezdődik

    2009. 01. 12.
  11. Köszönöm a válaszodat! Ez a hentes dolog komoly problémám. Esetleg valaki az olvasók közül tud ajánlani valakit. A Cserpes féle tejtermékek nagyon beváltak, azt hiszem azt is itt olvastam.

    2009. 01. 12.
  12. SZiasztok!
    Biatorbágyi hentes nagyon szívesen tudok ajánlani. Mióta az eszemet tudom léteznek, családi vállalkozás, pici üzlet szárnyas nincs. Mindíg minden friss és gyönyörű! 🙂

    2009. 01. 13.
  13. Szia Dolce!
    Nagyon készítésre és fogyasztásra ingerlő ez a csoda!Amint vége a vizsgaidőszaknak és visszatérek a konyhába (amit a párom nagyon vár), meg fogom csinálni!
    Az eddigiek alapján úgy tudom,hogy a pesterzsébeti piacra jársz. Még nem sokszor volt értekezésem eljutni oda (vicces,hogy a csarnokba többször jutok el,ilyen, ha az ember lánya a belvárosban éli a napjai nagy részét 🙁 ), szívesen venném a tuti hentes pontos lelőhelyét. egyszer benéztem,de nem volt szívderítő a látvány.. Csirke? Engem is átvágtak a csarnokban.. Libamájat se mertem venni,sose tudom.Szeretek biztos tippekre menni. Szóval szívesen vennék néhány lelőhelyet!
    Köszönöm!

    2009. 01. 14.
  14. Anna!

    Az erzsébeti piacon egy hentesnél vásárolok: ha a régi épületnek háttal állsz, akkor az U alakban balra a bio bolttal szembeni hentes. Már felvágottból is nagyon jókat tart (pl. olasz finocchione szalámi). Zseniális malac áruja van. Csirkét én nagyon-nagyon ritkán veszek. Levesnek inkább tyúkot, az U alak másik oldalán, az első bejárat után, jobbra az első csirke árusnál. Húsból én nagyon malacos vagyok, illetve ha kecske, bárány, borjú akad , még az is jöhet.
    Nagycsariban a gyümölcsöket, zöldségeket szeretem, nagy választék, olcsóbb, mint erzsébeten.

    2009. 01. 15.
  15. Anonymous mondta:

    Megcsináltuk, zseniális lett és 2 nap alatt kész volt! Szerintem hamarosan készítjük a következő adagot 🙂 Hajni

    2009. 01. 21.
  16. Kedves Dolce Vita, nekem is eljött az idő, ugyhogy tulestem a marinált lazac tüzkeresztjén, az én próbálkozásom, sikeresnek tekinthető volt, sokat motivált a te recepted is, hamarosan fogok füstölni is lazacot, az abbéli tapasztalataid ha vannak szivesen venném tanulság gyanánt 🙂

    2009. 03. 30.
  17. még sosem füstöltem, de tervezem. ha előbb esel túl rajta, lszi írj a tapasztalatokról!

    2009. 03. 31.
  18. Kipróbáltam a füstöletlen nyers lazacot. Nagy sikere volt. Belinkeltem a blogot a honlapom “Halak” oldalán. gyorsvacsora.5mp.eu

    2011. 04. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések