Fő az egészség: keksz mézzel

Nagyon egészséges nasit akartam sütni a gyereknek, de egy moly (vagy több) felborították a tervet. A fedeles üvegben tartott bio, teljes kiörlésű tönkölybúzában helyes kis járatok keletkeztek. : ((( Az állat gyárilag már a zacskóban lakhatott, fémfedőn csak nem jut … Tovább Tovább

: ((( Az állat gyárilag már a zacskóban lakhatott, fémfedőn csak nem jut át. Így maradt a sima liszt, a házi méz, bio kakaó és csoki. A fő tényező, hogy cukor nem került a kekszbe!

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 15 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál méz, 1 tojás, fahéj, 5 dkg étcsokoládé, 1 narancs lereszelt héja, 1 tk. sütőpor

1. Morzsoljuk el a vajat a liszt és a kakaó keverékével
2. Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, a felaprított csokit és a többi hozzávalót, gyúrjunk homogén tésztát belőle.
3. Egy órára tegyük a hűtőbe a tésztát
4. Nyújtsuk kia tésztát 3-4 mm-re, és formázóval (pohárral) szaggassunk kekszeket belőle, majd 180 fokra melegített sütőben kb. 12 percig süssük

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. vigyázz a molylepkékkel, nekem is volt rengeteg nemrég. volt olyan nap, hogy több tizet nyírtam ki… egy ki nem bontott szeletelt mandulából terjedtek el, mert hihetetlen módon össze volt rágva/járatozva az egész. és durva volt, de a csomagolást is kirágták. ennél fogva ki kellett dobnom az összes lisztemet, kakaómat, a müzlik/gabonapelyhek több mint felét, a szezámmagot, a mogyorót, a baromidrágán vett kesu-és pekándiót… szóval nem volt valami jó mulatság, de már eltüntettem őket, és molymentes a spájz:)

    2008. 11. 21.
  2. Anonymous mondta:

    Nekem is volt hasonló kalandom, mint starfokkernek. 🙁

    Lizi

    2008. 11. 21.
  3. Love your photos! Also, is that a special cookie cutter you’re using for these chocolate cookies? They look exactly like the Petit Beurre cookies I grew up with. Yumm!

    2008. 11. 21.
  4. Dolce!
    Benne vagy a wellness magazinban,reklámozzák a blogodat!Mostantól biztosan még többen leszünk,akik a rajongóid!
    Ez a keksz pedig nagyon tuti!Pont egy ilyenen gondolgodtam 🙂
    Panna

    2008. 11. 21.
  5. Anonymous mondta:

    Annyira megtetszett a recept, hogy gyorsan le is gyártottam itthon 🙂
    Nekem volt tönkölylisztem, de csak 9 dkg (épp ma sütöttem kenyeret is), úgyhogy tettem hozzá 6 dkg fehér lisztet. Mézből csak 2 és fél kanálnyit tettem bele, és csak 4 dkg csokit, mert nem eszünk igazán édes dolgokat. Elég volt bele ennyi is 🙂
    Finom lett, kicsit kesernyés, de kellően édes. A recept pedig nagyon egyszerű. Tényleg ajánlom mindenkinek. Köszi az ötletet!
    O.

    2008. 11. 21.
  6. Heh,

    én pár hónapja zsizsikekkel jártam meg… a ritkábban használt lisztek között bújt meg és szaporodott el milliószám, berágta magát az összes zacseszba, és dobhattam ki én is mindent. Azóta minden dobozokban figyel nálam is..:( A kex tényleg jól néz ki, mivel vágtad? derelyevágóval?

    üdv, Zoz

    2008. 11. 22.
  7. Zozó!

    A Kikában vettem a kekszformát 690 ft-ért, a lukat is a forma nyomja bele. Több fazonban is kapható

    2008. 11. 22.
  8. Sanci mondta:

    Szia Dolcevita!
    Tegnap kekszet próbáltam barkácsolni, az asszony szerint csekély sikerrel :). A következő kérdésem lenne: a hűtés előtti homogén tészta, amit kaptam, az elég ragacsos volt, az összetevőket grammra betartva. Ennek ilyennek kell lennie? Mert beparáztam, s én még tettem hozzá bőven lisztet, ezzel azt hiszem sikerült is jól hazavágnom az ízeggyüttest.
    Üdv,
    Sanci

    2008. 12. 08.
  9. Sanci!

    Látatlanban nehéz segíteni ezen. Ez egy nem túl kemény, lágy tészta, de túl ragacsos sem lehet azért, mert akkor nem tudsz dolgozni vele. Sztem jól teted, hogy lisztezted, lehet, hogy kicsit több ment bele a kelleténél.

    2008. 12. 08.
  10. Anonymous mondta:

    A molyokkal én is megjártam, de elbántam velük. Szisztematikusan lefagyasztottam mindent. Először azokat, amikben láthatóan ficeregtek a kukacok, ezek aztán mentek a kukába. Gondoltam, a lakáson kívül se szaporodjanak tovább, meg aztán, édes a bosszú… 🙂 Utána pedig preventíve mindent. Tészta, csoki, liszt, magok… ha volt is bennük pete, ki már biztosan nem kelt. És ugyanúgy fel lehetett használni mindent, mint rendesen.
    Nem akarok senkit elkeseríteni, de egy elszánt moly mindenen áthatol, még a csavaros fémkupakon is. Tapasztalatból mondom.

    2008. 12. 11.
  11. “édes a bosszú” : ))))
    a csavaros kupak igaz, én is tapasztaltam, de sztem “gyárilag” sok mindenben benne van sajnos

    2008. 12. 12.
  12. Sütöttem tegnap a kekszből egy adagot,mert a nagylányom ma diákolimpiára utazott,és kért,hogy vegyek kekszet az útra.Nem voltak illúzióim,akinek van 15 éves nagyon kamasz gyereke,tudja,hogy az otthonról vitt,anya sütötte keksz,akár “nagyon ciki” is lehet.Szerencsére nem így volt,nagyon ízlett az esti kóstoló,elvitte a gyermek a kekszet. Legközelebb dupla adag készül:)

    2009. 01. 23.
  13. Candy mondta:

    Most sütöttem meg a kekszet, nagyon finom lett:-) És milyen jó illat van:-)) Gratulálok a bloghoz, nagyon szuper!

    2009. 02. 02.
  14. Tücsike mondta:

    Szia,
    Sajnos én is úgy jártam mint Sanci, hogy egy iszonyat ragacsos massza lett a keksztésztám, amit kicsit pluszban liszteztem, de nem akartam túlzásba vinni. Pár órára kis hengerként betettem a mélyhűtőbe, és aztán felszeleteltem, de még így is a ronda és finom kategóriába tartozik. De szerintem el fog fogyni, csak nem értem miért lett ennyire ragacsos, pedig állatkás keksz lett volna belőle 🙁

    2009. 04. 09.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések