VKF! XVIII – Polpette di ricotta alla menta, azaz mentás ricottafasírt

Ízbolygó felhívására különleges túrós ételeket kellett készíteni. A túrót, noha az a tejfeldolgozás egész más fázisából származik, felválthatta a ricotta is. Természetes, hogy én a ricottát választottam alapanyagul, és egy dél-olasz fogást hoztam belőle össze, a ricottafasírtot. (polpette és nem … Tovább Tovább

(polpette és nem polpetti!!!!)
A recept klasszikus fűszerezésén módosítottam kicsit, menta és szárított erős paprika is került bele, eltávolodva kicsit az olasz félszigettől. A ricottafasírtot az olajban sütés mellett paradicsomszószban is szokták főzni.
Dél-olasz tanács: juh- vagy kecskericottából a legjobb. Nekünk itthon marad a sima tehéntejből készült.

Hozzávalók: 25 dkg ricotta, 2 szelet száraz kenyér, 1 tojás, 1 közepes fej hagyma, 5-6 levél menta, só, bors, szárított erős paprika, 10 dkg parmezán vagy pecorino, zsemlemorzsa és olaj a sütéshez

1. Az apróra kockázott hagymát enyhén megpirítom olívaolajban
2. Összekeverem a fasírt alapanyagait, pont mint egy sima fasírtnál, a kenyeret vízbe áztatom előbb, majd kifacsarom, hozzáadom az előre megpirított hagymát
3. A fasírtalapot a hűtőbe teszem fél órára
4. Kigombócozom a fasírtot, zsemlemorzsában meghempergetem, és forró olajban kisütöm
5. Csípős-fűszeres paradicsomszósszal tálalom

 
 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Ízbolygó VKF! összefoglalójánál azt írod, hogy a “polpetti” helytelen alak. Akkor ez elírás?: “A ricottapolpettit az olajban sütés mellett paradicsomszószban is szokták főzni.” Üdv: J

    2008. 08. 26.
  2. Anonymous mondta:

    Szia Krisztina!
    Gratulálni szeretnék a Fakanálban megjelent írásodhoz és a fantasztikus fotókhoz. További sok sikert kívánok!
    Ui. a limonchelló fantasztikus lett.
    Üdv L. Krisztina Üröm

    2008. 08. 27.
  3. Krisztina!

    Köszönöm, és örülök, hogy sikerült a limoncelló! Arra vigyázz, gyorsan párolog! : )
    Tintaleves!
    Örülök, én most olyat szeretnék kipróbálni, hogy tökgyalun reszelt cukkinit is teszek a tésztájába. Sztem nagyon sok variációs lehetőség rejlik ebben a “fasírtban”

    2008. 08. 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.