Kürtőskalács

Na ez nem egy gyors desszert, de az egész család iszonyúan élvezte az elkészítését. Anyukám még 2 ével ezelőtt vette a kürtőskalácsformát Erdélyben, azóta se használtuk. Talán itthon is kapni, aki látott már, kommentben jelezze, hol s mikor! Igazi augusztus … Tovább Tovább

Talán itthon is kapni, aki látott már, kommentben jelezze, hol s mikor! Igazi augusztus 20-i koprodukciós tétel: kicsi fiam segített a dagasztásban és a feltekerésben, az apja pedig a sütés közbeni forgatásban. Pont ebédre készült el, lehetetlen volt nem megkóstolni. Az ebéd ugrott, mindenki a meleg, frissen sült kaláccsal lakott jól aznapra.

Hozzávalók: bő fél kg liszt, 2-3 tojás (méret szerint), 3 dkg vaj, 3 dl langyos tej, 3,5 gr szárított élesztő
Máz: felvert tojásfehérje, cukor, fahéj

1. Alaposan keverjük el és dagasszuk jó negyed óráig a tészta hozzávalóit
2. Meleg helyen 1 órát kelesszük a tésztát
3. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra, vágjunk belőle 2-3 centis csíkokat, ezeket tekerjük fel a beolajozott sütőformára
4. Kenjük meg tojásfehérjével a feltekert kalácsokat, és forgassuk meg a fahéjjal elkevert kristálycukorban
5. Kerti grillen (sütőben), egyenletes parázson, gyakran forgatva süssük, hogy szép fényes legyen, folyamatosan kenegethetjük tojásfehérjével (nálam ez elmaradt)

 
 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.