Kürtőskalács

Na ez nem egy gyors desszert, de az egész család iszonyúan élvezte az elkészítését. Anyukám még 2 ével ezelőtt vette a kürtőskalácsformát Erdélyben, azóta se használtuk. Talán itthon is kapni, aki látott már, kommentben jelezze, hol s mikor! Igazi augusztus … Tovább Tovább




Talán itthon is kapni, aki látott már, kommentben jelezze, hol s mikor! Igazi augusztus 20-i koprodukciós tétel: kicsi fiam segített a dagasztásban és a feltekerésben, az apja pedig a sütés közbeni forgatásban. Pont ebédre készült el, lehetetlen volt nem megkóstolni. Az ebéd ugrott, mindenki a meleg, frissen sült kaláccsal lakott jól aznapra.

Hozzávalók: bő fél kg liszt, 2-3 tojás (méret szerint), 3 dkg vaj, 3 dl langyos tej, 3,5 gr szárított élesztő
Máz: felvert tojásfehérje, cukor, fahéj

1. Alaposan keverjük el és dagasszuk jó negyed óráig a tészta hozzávalóit
2. Meleg helyen 1 órát kelesszük a tésztát
3. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra, vágjunk belőle 2-3 centis csíkokat, ezeket tekerjük fel a beolajozott sütőformára
4. Kenjük meg tojásfehérjével a feltekert kalácsokat, és forgassuk meg a fahéjjal elkevert kristálycukorban
5. Kerti grillen (sütőben), egyenletes parázson, gyakran forgatva süssük, hogy szép fényes legyen, folyamatosan kenegethetjük tojásfehérjével (nálam ez elmaradt)

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. Szia, én vásárban vettem, meg a gyerekeim hoztak Erdélyből. Nagy hosszúnyelű. Kemencében próbáltam, elég nehézkes volt.

    Baján a piacon is szoktak árulni.

    2008. 08. 21.
  2. Olajban is süthető, ha épp nem megoldható a grill, úgy is finom. Mi sütés után azonnal szoktuk cukorba forgatni. A formát mi is Erdélyben vettük, de szerintem kézműves vásárokon lehet kapni, talán piacon is.

    2008. 08. 21.
  3. Nem kell tojásfehérjével bekenni.
    Egy kis olajjal kell bekenni a feltekerés után, majd meghinteni sima krisálycukorral (amiben nincs semmi), majd amikor kész akkor kell megforgatni mondjuk fahéjas kristálycukorban. Csodálkozom, hogy nem lett a tied keserű, nem égett meg a fahéj?

    2008. 08. 21.
  4. Én is Erdélyben vettem két hete, pont ugyan ilyet. Az aluminium tálka azért van hogy olajban lehet sütni ( nekem alapból lukas:) Így az első adag fánk lett. Múlthéten parázson sütöttük mi is, nagyon finom lett. Sütés előtt én tojásos-tejjel kentem meg, sütés után forgattuk fahéjas-cukorba illetve diós-cukorba.

    2008. 08. 21.
  5. Gondaanyu!

    nem egy gyorsan összedobom desszert, de finom és mulatságos : )

    Gigi!

    nem túl tocsogós olajban sütve? Nem mertem íyg megpróbálni,maradt a faszén
    Soockit!

    Nem, egyáltalán nem lett keserű, sőt kifejezetten nagyon finom lett : ) Én csak olyan recepteket találtam, és a sütőhöz mellékelt szerint is tojásfehérjével kell bekenni. De ahány ház…
    Vimizo!
    Az enyém nem lukas, 2-2 bemélyedés van rajta, amin forgatni kell a hengert, egyértelműen a sütéshez…

    2008. 08. 22.
  6. Anonymous mondta:

    Szia!!
    Én tavaly a várban a Mesterségek Ünnepén vettem a készítő neve Magán Ferenc .Nem tudom a számát ide lehet írni? Kaptam hozzá receptet és azon van az elérhetősége. Üdv L.Krisztina u.i. Megcsináltam a paradicsomot valódi napon szárítottat isteni lett,a limonchellonak még 2 napja van hosszú ez a két hét, pláne, ha ránézek és olyan szép a színe és isteni az illata . Két hónapja csak a DNK kenyeret eszünk és terjesztem nem internettező barátaim között is sok sikerrel. Bocsi kicsit hosszú lett.

    2008. 08. 22.
  7. Anonymous mondta:

    Múlt héten jártam a Meserségek Ünnepén, és ott idén is lehetett kapni.
    Orsi

    2008. 08. 23.
  8. KrisZta!

    Sztem bátran ideírhatod a számot, lehet, hogy vki szeretne venni!
    : ))) Örülök, hogy kedvedre való dolgokat találsz! Én legközelebb karácsonyra készítek limoncellót.

    Gigi!
    télen kipróbálom én is olajban, megnéztem a Tiédet, nagyon jól néz ki. A cukor, látom nagy lérdés mikor kerüljön rá. Nekem a sütés előtti a szimpatikusabb, sőt ha belegondolok, eddig csak ilyeneket ettem. Ha utólag kerül rá a cukor, nem recseg-ropog? Megolvad annyi melegtől?

    2008. 08. 23.
  9. Anonymous mondta:

    Szia!
    A készítő neve Magán Ferenc Székesfehérvár
    20-9839543 anyaga bükkfa.
    Én nem szoktam tojásfehérjével lekenni,csak simán a cukorban hengergetem meg egyben akkor nyomkodom rá egy kicsit a fára, a karácsonyi vásáron láttam így a kürtőskalács készítő srácoktól. Üdv Krisztina

    2008. 08. 24.
  10. Örülök, hogy tetszik :-), télen kimondottan jó dolog egy meleg kürtős kalács. Mi finom szemű cukorral szoktuk készíteni és nem rémlik, hogy nagyon ropogna. Szoktuk fahéjjal (ez a kedvenc) vagy kókusszal is, meg persze sima cukorral.

    2008. 08. 24.
  11. abszolút nincs szezonja, de most láttam meg ezta képet: én végig cukrozom sütés közben… porcukor, egy kis fémszűrő, és egy munkavédelmi kesztyű. az eredménye egybefüggő vastag karamellréteg, mint a dobos torta tetején. úgy emlékszem anyáméknak azt mondták Erdélyben, hogy a sütés előtti cukrozás a szegénységgel terjedt el, és előtte nem volt ismeretlen a sütés közbeni cukorszórás.

    2009. 01. 11.
  12. Lilla!

    Köszi az ötletet! Amint jön a jó idő kipróbálom. bár jönne már…

    2009. 01. 11.
  13. Sziasztok!
    Én most vettem szintén egy kézműves vásáron a készletet.
    Az eladó mondta, hogy nincs a receptbe írva, de ehhez a mennyiséghez ők szoktak a tésztába keverni egy fél maréknyi reszelt almát. Finomabb lesz és ha véletlenül maradna belőle, akkor kihűlve nem keményedik meg a tésztája. 🙂 A Városligetben pedig olyan változatot ettem, aminek citromhéj van a tésztájában. Isteni finom! 🙂
    Andi

    2011. 07. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.