Meggyes-mandulás villámlepény

Tavaly nyáron már dicsőítettem ezt a klasszikus francia sütit. 2 dolog miatt: alig van benne liszt, a tészta 5 perc alatt elkészül, aztán csak sütni kell. Akkori bejegyzésem alapján sokan kipróbálták, és mindenkinek nagyon ízlett.Szinte minden idénygyümölcsből elkészíthető, én most … Tovább Tovább

Szinte minden idénygyümölcsből elkészíthető, én most meggyes-mandulás verziót sütöttem.


Hozzávalók: 60 dkg magozott meggy, 3 tojás, 2,5 dl tej, 5-7 dkg liszt, 10 dkg cukor, fahéj, 7 dkg vaj, szeletelt mandula

1. A meggyet magozzuk ki, szórjuk egy kivajazott tortaformába
2. A vajat olvasszuk meg, majd keverjük el a liszttel, cukorral, tojásokkal, tejjel. Azaz mindent öntsünk össze, keverjük simára.
3. Öntsük a kb. palacsintatészta sűrűségű keveréket a meggyre, szórjuk meg a mandulareszelékkel, majd előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük. Hidegen és melegen is isteni (melegen azonban könnyen szétesik)
 
 
 
 
Megosztom
 

18 megjegyzés

  1. ajh, de szép ez a meggyes fotó 🙂
    nálunk nem jut el a konyháig a meggy (meg más gyümölcs se), mindent elfogyasztunk a kertben, nyersen, még melegen 🙂

    2008. 06. 04.
  2. Szia Dolce!

    Letakartad sütit miközben sült? Mert azon gondolkoztam, hogy a mandulának egyébként illene megégnie 40-50 perc alatt… Én tuti így járnék:)
    Neked mi a titkod?

    Zozó

    2008. 06. 04.
  3. Prante!

    Köszönöm,nekem is nagy kedvencem mostanában ez a fotó (azaz szombat óta, mióta készítettem). Én csak a piacról tudom ezeket beszerezni, csak fűszereim és egy feketeribizlim, meg egy barackfám van a kertben(+millió nem ehető bokor, fa, virág) Ha lenne gyümölcsfám, egész nap alatta álldogálnék.

    Zozó!
    Ez a mandula kb 30 percet sült (elfelejtettem az elején rátenni), és csodálkoztam én is, miért nem pirul, pedig sztem jót tett volna neki. Titok nincs, talán kicsit sokat fülledt a zacsiban a mandula : (

    2008. 06. 04.
  4. sz mondta:

    Az abszolút kezdők kedvéért: ennyi hozzávalóhoz kb. mekkora átmérőjű forma passzol?

    2008. 06. 04.
  5. Nem eszünk tojást, viszont clafoutis-t nagyon szeretnék csinálni. Milyen jellegű a tésztája? Piskóta, vagy kevert, vagy mihez hasonló?

    2008. 06. 04.
  6. Sz!

    Lemértem, 23 cm az átmérője, 5 cm a magassága

    Vera!
    Hűha, sztem tojás nélkül ezt nehéz lesz, mert ez a fő összetevő, ami 1. összetartja a sütit, 2. feljújja azt. A tészta a palacsintatésztához hasonlít, de talán annál is hígabb, kb 5 dkg liszt kell bele

    2008. 06. 04.
  7. Akkor ez egy speckó tészta 🙁
    Na, majd gondolkodom a megvalósításon, köszönöm 🙂

    2008. 06. 04.
  8. hm, talán, ha nincs benne olyan sok liszt. (bár akkor nem tudom, mi fogja össze)
    De igazi állagú clafoutis sztem tojás nélkül nehezen érhető el. Lakto-ovo vegetáriánus vagy, vagy más okból nem eszek tojást? (de akkor tej sem kerülhet a tésztába???)

    2008. 06. 05.
  9. A lakto-ovo eszik tejet és tojást, mi vagánok vagyunk, semmit nem eszünk. (hús, tej, tojás) Valamit majd kiagyalok és jelentek neked 🙂

    2008. 06. 05.
  10. Vera!

    Azt hittem a lakto-ovo az a vega, aki tejet és tojást sem eszik. Na, ma is tanultam vmit. Ha tényleg tejet sem eszel, akkor ez a süti nehéz lesz valóban, mert a tej és a tojás az alapja

    2008. 06. 05.
  11. A tejet nagyon jól lehet növényi tejekkel helyettesíteni. A tojás már gázosabb…

    2008. 06. 05.
  12. Anonymous mondta:

    Üdvözletem!

    Nagyon tetszik a gasztroblogod, gyönyörúek a képek!
    Tegnap megcsináltam a clafoutist, nagyon-nagyon bejött, imádom! Nekem a sült puding ízére hajaz.

    Egy kérdésem lenne: gyümölcscukorral is elékészíthető? Ugyanis sok ételben egész másképp viselkedik a gyümölcscukor, viszont diétás.

    Üdv: Anita

    2008. 06. 06.
  13. Köszönöm a receptet!
    Kicsit kellett rajta változtatnom, de az nagyon tetszik, hogy ennyire kevés benne a liszt:)

    2008. 06. 07.
  14. Anonymous mondta:

    Szia,
    nagyon bejött nekünk is a “clafutis”, bár gyermekeim kiröhögték a nevét..:-))

    Most olvastam a neten, h, túrós csokis rudat ( Túró Rudi?) is csinálsz házilag..
    Megadnád a receptjét?
    Köszi,
    Andrea

    2008. 06. 11.
  15. Andrea!

    Én így csinálom: a túrót mézzel összekeverem, jó formázható lesz. Rudakat formázok belőle, majd olvasztott 60%-os csokival bevonom, maegvárom míg kihűl

    2008. 06. 11.
  16. Sziasztok,

    En is sokszor csinalok nyaron clafouti-t. Imadjuk a meggyeset es szilvasat.

    Tej helyett kokusz tejet hasznalok es liszt helyett orolt mandulat. Nagyon finom es igy azok is ehetik akik elkerulik a tejet es lisztet.

    Cukor helyett pedig agave nektar vagy juharfa szirup kerul bele, de csak egy pici kell.

    Elvezem a blogodat es a csodalatos kepeket es recepteket.

    Koszi!

    Csilla

    2009. 12. 09.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.