VKF! XIV. – hazai ízek

Nem szokásom a VKF! pályaműveket idő előtt elkészíteni, mindig hosszas gondolkodás előzi meg a felkészülést. Azonban ezt az előételt/bor/sör/korcsolyát napok óta terveztem elkészíteni, pontosabban azóta, mióta a fertőrákosi Ráspi étteremben ettünk ilyet. Maci kiírásába pedig annyira passzol az étel, hogy … Tovább Tovább

pályaműveket idő előtt elkészíteni, mindig hosszas gondolkodás előzi meg a felkészülést. Azonban ezt az előételt/bor/sör/korcsolyát napok óta terveztem elkészíteni, pontosabban azóta, mióta a fertőrákosi Ráspi étteremben ettünk ilyet. Maci kiírásába pedig annyira passzol az étel, hogy úgy gondoltam érdemes vele pályázni.
Anélkül, hogy most hosszabb fejtegetésbe kezdenék arról, miért is beteg a magyar konyha, szeretném leszögezni, hogy szerintem a konyhánknak nem az a baja, hogy nehéz ételeket készít, sokkal inkább a felhasznált alapanyagok és elkészítési módok, hibásan, spórolósan átvett technikák, ételek, amelyek teljesen eluralták a honi vendéglátást és az otthoni konyhákat is. (persze kivételek mindig akadnak)
Ezt a nagyon egyszerű ételt is lehet jól illetve rosszul készíteni. Ipari tepertőből, előre őrölt borsból, globus mustárral és gyorskelesztésű, puffasztott, cukrozott kenyérrel. Lehet azonban házi liba- vagy mangalicatepertőből, friss őrölt borssal, jó minőségű mustárral, és házi, ropogós, lukacsos kenyérrel. Egészen más az eredmény, nem? Én még egy kis kakukkfűvel is ízesítettem, nagyon jól illik hozzá. Kreatív tálalással igazán modern ételt lehet varázsolni belőle, amelyre biztos emlékezni fognak külföldi vendégeink.

Hozzávalók: 25 dkg friss mangalica tepertő (ehhez az állatot előző nap vágták), mustár, só, frissen őrölt bors, egy kávéskanál felaprított kakukkfű

1. A tepertő állagától függően vilával, vagy botmixerrel krémesítsük a tepertőt
2. Mustárral, sóval, borssal ízesítsük
3. ha van húsosabb rész a tepertőben, azt vágjuk egész apróra és így keverjük a krémbe, nagyon jó ropogós részeket eredményez
4. Tegyük hűtőbe, tálaláskor fagyiskanállal formázzunk gombócokat belőle

 
 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. állati klassz ez a tálalási ötlet és biztosan nagyon finom is a krém! hamarosan kipróbálom:-)

    2008. 03. 05.
  2. …még valami. te milyen mustárt ajánlanál, a csípősebb/füszeresebb dijonit, vagy az angolos édesebbet?

    2008. 03. 05.
  3. Anonymous mondta:

    ez a blog csak arra jo hogy az ember meghizzon

    es jon a nyar

    2008. 03. 06.
  4. ősi homár, adatvadász mondta:

    zzzzzzzzzzzzzzzz!!!!
    iszonytató dolgokat írnak tepertőkrém címen a magyar neten, de hogy én ezt mit kerestem ebben a nagy hidegben, merhogy rémlett, aztán még itt nekem rámszárad Laci hentes töpörtyűűűje!!!!
    se a “krém”, se a “felvágott helyett”, hanem: dolce+tepertő a guglin,
    előétel!!! ez a jellege nekem nem volt meg, pedig jártam a korai Ráspiban egyszeregyszer

    jön a hideg, a kápiának is vége, vettem egy nagyobb adagot, hát erre meg mittttalálok?
    mongyuk Laci bácsi ügyes ember, jól ismerem, de ennyire?
    http://gasztro.receptem.com/paprikakrem-kapia-paprikabol-dolce-vita.html
    kéne azér ezt bojkottálni, szvsz, még mielőtt vegetázásba kezd a magyar gasztroblogger

    /nem vagyok az a gratulálós fajta, úgyhogy nem gratulálok, bocs:(/

    2008. 10. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.