Szarvasgombás tagliatelle

Természetesen házi készítésű tésztából, a szarvasgombának minimum ez jár. Amúgy akkor járunk el a legjobban, ha a lehető legegyszerűbb étel készül belőle, olyan, amely hagyja a gomba aromáját érvényesülni.A szarvasgombákat egy éjszakán át, 10 dkg vajjal összeköltöztetve, a hűtőben, jól … Tovább Tovább

A szarvasgombákat egy éjszakán át, 10 dkg vajjal összeköltöztetve, a hűtőben, jól zárható dobozban tartottam. A vaj reggelre teljesen átvette a gomba aromáját, ez lett a szarvasgombás tészta alapja. Amúgy nagy kedvenceim az olyan olasz tészták, amelyek látszólag teljesen csupaszok, mégis rettentő intenzív az ízük. Tavalyi toszkán nyaralásunkkor egyik ismerősöm kért ilyen tésztát étteremben. Emlékszem, milyen lesajnálóan néztük, mikor megérkezett a szinte teljesen meztelen tésztája, de mikor megkóstoltuk, majd elájultunk tőle, annyira finom volt. Az isztriai, fehér szarvasgombából készült.
Aki a receptet szeretné kipróbálni, az jól jegyezze meg, és majd október körül vegye ismét elő, ekkor álljon neki elkészíteni, a gomba szezonja ugyanis sajnos lejárt. Már ez is nagyon a vége volt. Ha a nagycsarnokban 100-240 ezer/ kg-ért teljesen illattalan gombát akarnak nekünk eladni, ne dőljünk be, egy ilyen gomba gasztronómiai értéke gyakorlatilag nulla. Sajnos tudom, mert vettünk már ott, és a sárgolyó végül a kukában végezte, mivel ahogy a mondás is tartja se íze, se bűze nem volt. Szarvasgombát csak akkor vásároljunk, ha annak az illata annyira lehengerlő, hogy azzal nem lehet betelni. Így garantáltan nem fogunk csalódni!

Hozzávalók 2 főre: 25 dkg tagliatelle, 1 db 8-10 gr körüli szarvasgomba, friss petrezselyem, 1 kis gerezd fokhagyma, 5 dkg szarvasgombás vaj, só

1. A vajból egész keveset vegyünk ki, ezen enyhén futtassuk meg a kevés lekapart fokhagymát és a nagyon apróra vágott petrezselymet, sózzuk
2. a tésztát sós vízben főzzük ki keverjük a fokhagymás vajhoz, majd adjuk hozzá a maradék vajat, kevergessük, hogy a forró tésztán elolvadjon a vaj.
3. Tálaláskor szarvasgombát reszeljünk rá, ezzel is keverjük el a tésztát

 
 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    a hétvégén találtam rá a blogodra és nagyon bírom. kellően sznob -még ha nem is ez a szándék- és ez tetszik:)

    mi az, hogy “lekapart fokhagyma”?

    doppio

    2008. 02. 27.
  2. Szia Dolce!

    Hát igen, a csarnokban én is szívtam meg szarvasgombával, de nem is értettem, hogy én vagyok hülye, hogy nem érzek semmit, vagy átvágtak.. hát az utóbbi 🙁

    A legjobb élményem amúgy Rómához kötődik, ahol a Campo dei Fiorin márciusban rengeteg árusnál volt szarvasgomba krém, házi készítésü 50-60 százalékos szarvasgomba tartalommal, ami azért nem rossz 🙂 Pláne hogy minden standon 2 euronyi kóstolót tömnek legalább a szádba:) Aki arra jár mindenképpen érdemes kipróbálni.:)

    Zozó

    2008. 02. 28.
  3. Kedves Dolce Vita!

    Ezúton értesítelek, hogy a blogomon gasztro körkérdést tettem fel neked :))

    Üdv, Zozó

    2008. 03. 02.
  4. Doppio!

    Nem szeletelve hanem kés hegyével apróra kapirgálva. Máshogy nem tudom megfogalmazni, ez amolyan koynyhai kifejezés: “kaparjuk le a fokhagymát” Tényleg nem akarok sznobnak zűnni : )

    Zozó!
    Köszi, válaszolok is hamarosan

    2008. 03. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.