Orecchiette tészta pugliai módra

Kis bajban vagyok a most bemutatott étel egyik hozzávalója miatt, amely nem más mint a fasanói cime di rapa. Azaz retek/répa csúcs. Hogy mi lehet ennek a pontos magyar megfelelője, nem tudtam kideríteni. Nemzetközi kertészetben jártas olvasók segítségét kérem! A … Tovább Tovább

Nemzetközi kertészetben jártas olvasók segítségét kérem! A cime di rapa amúgy a brokkolihoz hasonló ízű, ám annál zamatosabb növény, az egyik legjellegzetesebb alapanyaga, az amúgy is rengeteg zöldséget használó pugliai (csizma sarka) gasztronómiának.
Többször is találkoztam a zöldség nevével olasz szakácskönyvekben, de ez idáig nem volt hozzá szerencsém. 2 hete a Dolce gastronomiában bután pislogtam erre a gaz-szerű növényre mikor mutatták, azonban amikor a nevét mondák, rögtön tudtam, mi készül majd belőle.
Volt is itthon kézi készítésű pugliai orecchiette tészta, így semmi akadálya nem volt, hogy elkészüljön ez az isteni fogás, amely nagyon messze áll attól, amit itthon olasz ételnek gondolnak, nekem pedig ezek az ízek jelentik az autentikus olasz konyhát.


Hozzávalók 2 főre: 25 dkg orecchiette tészta, 30-40 dkg cime di rapa, fokhagyma, olaj, peperoncino, szardella, só, bors

1. A tésztát kezdjük el főzni sós, lobogó vízben, kb. félidőben adjuk hozzá a cime di rapát, a friss leveleket is.
2. Mindeközben pirítsuk meg egy kis olivaolajon a szardellákat a fokhagymával és a csípős paprikával, borsozzuk. Sózni a szardella miatt nem szükséges!
3. Ha megfőtt a tészta és a zöldség, szűrjük le, és adjuk az olajos fűszerekhez. Pár percig pirítsuk össze a keveréket
4. Pecorino sajttal tálaljuk

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Köszi!

    én is ezeket találtam, de biztosra nem állítanám ezt a réparepcét, mert mindenhol csak kicsim kivehetetlen róla a kép.

    Kata!
    az oldal tényleg nagyon jó, szinte minden alap olasz dolog benne van, köszi

    2008. 02. 05.
  2. réparepcéhez nem tudok hozzászólni, viszont ez az orecchiette annyira, de annyira jó tészta, azt hiszem, ez a kedvencem, olyan jó kis rágós:)

    2008. 02. 05.
  3. réparepcéhez nem tudok hozzászólni, viszont ez az orecchiette annyira, de annyira jó tészta, azt hiszem, ez a kedvencem, olyan jó kis rágós:)

    2008. 02. 05.
  4. kata mondta:

    Nincs mit, remelem kompenzaltam az “akadekoskodast” a mangold kapcsan 🙂

    Terebessnek tenyleg jo a gyujtemenye.

    A repcefeleknek mind ilyen a viraga, a leveluk is hasonlo, szoval a kis felbontasu netes kepek nem sok utmutatast adnak. Latin nevre erdemes keresni, persze elobb azt kell kideriteni:)

    2008. 02. 05.
  5. Kata! : )

    Brassica rapa var. cymosa, így már be tudod azonosítani? Ezt angol nyelvű oldalon találtam, miszerint ez a broccoli, ami olaszul a cime di rapa lenne, raab latin megfelelője

    2008. 02. 05.
  6. Egy német nyelvű oldalon egészen egyszerűen olasz brokkolinak nevezik. természetesen a latin neve alapján kerestem, már reggel is. A kép sem olyan rossz… Ez hogy tetszik?

    2008. 02. 07.
  7. A nagy Növényneveink c. könyvben nincs benne…
    Tovább keresgélek.

    2008. 02. 16.
  8. Mildi mondta:

    Kedves Dolce Vita, ha kijutok Olaszországba, akkor mindíg hozok ilyen növényt. De itthon még sehol sem láttam, pedig nagyon keresem! Kapható valahol?

    2016. 10. 27.
  9. Vrábel Kriszta mondta:

    Mildi!

    ez egy 8 évvel ezelőtti bejegyzés, akkor volt a Király utcában egy bolt (hamar bezárt) ahol árultak cime di rapat, én azóta sem láttam sehol sajnos, se a nagycsarnokban, se a culinarisban. : (

    2016. 10. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések