Padlizsános antipasti

A különböző finomabbnál finomabb antipastik az olasz konyha gyöngyszemei. Sonkák, felvágottak, olajban eltett grillezett zöldségek, bogyók, halak, saláták, már önmagukban is elegendőek, hogy jóllakjunk, pedig velük csak elkezdődik egy sokfogásos menüsor.A hozzánk hirtelen betoppanó látogatók gyakran kapnak bőséges előétel tálat, … Tovább Tovább

A hozzánk hirtelen betoppanó látogatók gyakran kapnak bőséges előétel tálat, hiszen hozzávaló mindig akad a hűtőben. Finom házikenyérrel, és vörösborral körítve mindig olyan vacsora, amelyért hosszasan hálálkodnak a vendégek.
Sültzöldségként padlizsánt, cukkinit vagy paprikát szoktam készíteni, mikor melyik van itthon. Most a klasszikus ‘melanzane sott’olio-t’ és egy grillezett padlizsántekercset készítettem (ez talán egy Nigella recept, de nem vagyok benne biztos, 6-7 éve szájhagyomány útján került hozzám a recept)


Hozzávalók (melanzane sott’olio): egy nagy padlizsán, olivaolaj, fokhagyma, erőspaprika, bazsalikom és egyéb friss fűszerek ízlés szerint, az eredeti recept pár csepp fehérborecetet is tartalmaz, én ezt nem szoktam beletenni

1. A megmosott padlizsánt szeleteljük fel hosszában, kb fél cm vastag szeletekre
2. Kontaktgrillben (teflonban) grillezzük meg
3. Készítsük el a fűszeres olajat és tegyük bele a padlizsánt.

Akár azonnal, frissen is ehetjük, de sokkal finomabb, ha egy-két napot áll a hűtőben

Hozzávalók (padlizsántekercs): 1 padlizsán, kenhető kecskesajt, aszaltparadicsom

1. A megmosott padlizsánt szeleteljük fel hosszában, kb fél cm vastag szeletekre
2. Kontaktgrillben (teflonban) grillezzük meg. (ha teflonban grillezzük, kis olasjat tegyünk alá)
3. Kenjük meg kecskesajttal a padlizsánszeleteket, helyezzünk mindegyikbe egy-egy aszaltparadicsomot, majd tekerjük fel, mint egy palacsintát.

 
 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. 🙂

    Ezt énis szeretem, igaz évek óta nem csináltam már.:) Kontaktgrill híjján én sütőben csinálom, serpenyőben nem szeretem, sok olajat magába szív :S de ha kicsit megkeni az ember olivaolajjal mindkét oldalát sima légkeverésesen is jó lesz, csak meg kell fordítani egyszer:)

    A kecskesajtkrém nem is rossz ötlet, most épp van is itthon, én eddig fokhagymás sajtrémmel ettem. De ha már kecskesajt, kipróbálom egy kis rozmaringgal… Meg is van a mai vacsi, köszi DV! 🙂

    2008. 01. 22.
  2. hu, ez nagyon finom lehet! teljesen meg tudom erteni a vendegeid! Nem irnal egyszer egy antipasti gyujtemenyt? jo lenne egyben latni, olvasni mi minden felet szoktak igy kinalni!

    2008. 01. 22.
  3. Zozó!
    jó étvágyat hozzá! Nekünk a tegnapi volt. : )
    Van egy olyan jó rácsos teflonom,amelyikben szinte olaj nélkül lehet grillezni.Azt én sem szeretem, mikor szivacs módra megszívja magát olajjal a padlizsán

    Lilahangya!

    Igyekszem szépen sorban feltenni őket, az előétel címszó alatt azért van már néhány: narancssaláta, töltött olivabogyó, ricotta al forno, crostinik, csicseriborsó saláta…, tartományonként eltérő lehet a kínálat, főként, hogy milyen fajta szalámit, sonkát, szalonnát tesznek rá.

    2008. 01. 22.
  4. hűű! ezeket én is nagyon szeretem. mindig van a hűtőben ilyesmi, állandóan tele van csatos-dunsztosüvegekkel amikbe a finomságaim vannak:)) most éppen sűlt paprikába tekert kapribogyós, szardellafilé. de most meghoztad a kedvem és készítek egy jókora adag melanzane sott’olio-t :)) bár nincs kontaktgrillem, de van egy öntöttvas, bordás aljú serpenyőm, abban szoktam olaj nélkül grillezni a züldségeket.

    2008. 01. 23.
  5. Na végre, köszi a receptet, ezt kipróbálom.
    Van egy könyv: Ennivaló Itália, nem tudom találkoztál-e vele. Ebben ír egy receptet az olajban eltett padlizsánról. Ha jól emlékszem a padlizsánokat felszeletelve a (nem működő) sütőbe kell tenni, és 24 órát állni hagyni, vagy vmi ilyesmi. Nekem az egész tepsinyi padlizsánnak ősz haja nőtt másnapra… El is ment a kedvem.
    De ez egyszerűbbnek tűnik, baba mellett nincs kedvem 24 órákat aszalgatni.

    2011. 08. 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.