Foltos süti

Bablevest ettünk a minap ebédre, ahhoz meg valamilyen édesség illik másodiknak, klasszikusan palacsinta. Na, én semmit nem gyűlölök jobban, mint fél órát állni a tűzhely mellett és palacsintákat fordítgatni. Mellesleg a lakás is irtó büdös lesz tőle. Fél 12-kor valami … Tovább Tovább

Fél 12-kor valami gyorsat kellett kitalálnom, eszembe is jutott a korábban emlegetett “poharas desszertes” újság egyik látványos fotója erről a foltos sütiről, amit talán pudingnak nevezhetünk (?). Nem is tudom. A lényeg, hogy 10-15 perc alatt összedobható, aztán már csak gőzölődnie kell a sütőben, könnyű, szinte lisztmentes.
A mattonella olaszul téglát jelent, az olasz receptekben minden ételt (lehet az sós is) így hívnak, aminek téglatest alakja van. Ez lenne nálunk a fatörzs?

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 3 tojás, 6 dkg cukor, 4 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2-3 kanál kakaópor, vaníliarúd

1. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a liszet és a tejet (mint egy besamell mártásnál), de közben adjuk hozzá a vaníliaszemeket is.
2. A három egész tojást verjük fel a cukorral, majd keverjük a főzött krémhez
3. Felezzük el a krémet, és az egyikbe tegyünk kakaót (jó fajtát, hogy szép sötét legyen)
4. Kivajazott (0,5 liter űrtartalmú) őzgerincformába kanalazzuk felváltva a krémet (innen a címben szereplő variálás) és tepsis vízfürdőben egy órát süssük 180 fokon.
A duplájára fog felfújódni!

 
 
 
 
Megosztom
 

30 megjegyzés

  1. Fatörzs?! A karácsonyira gondolsz, ami gyakorlatilag egy csokis-narancsos piskóta tekercs? Ez inkább felfújt vagy puding…

    2008. 01. 22.
  2. Zsófi mondta:

    Jut eszembe bableves: milyen az olasz bableves? Gondolom abból is létezik százféle, attól függően, hogy hol készítik. Egyszer egy Gordon Ramsay műsorban láttam “toszkán bablevest”, hát az nagyon jól nézett ki, de sajnos a recept nem hangzott el.

    2008. 01. 22.
  3. Ízbolygó!

    Azt hittem a fatörzs nálunk minden süti, ami őzgerinc formában sül. A mattonella magyar megfelelőjét kerestem.

    Zsófi!
    ha főzök, felteszem, ez most épp magyar bableves volt

    2008. 01. 23.
  4. Szia!

    Régóta figyelemmel kísérem a blogod, mint a konyhai tevékenységeket általában vagyis közöm hozzá annyi, mint Dévényi Tibi bácsinak és a 3 kívánságnak Aladinhoz és a csodalámpához.

    Megtetszett ez a recept, végigfutottam rajta, de mi az a “tepsis vízfürdő”? Ez vmi wellness dolog?

    Maradok olvasó!

    2008. 01. 23.
  5. nahátaztánmostanmár!!! tényleg ki kellene tenni ide egy súlykorlátozó piros karikát!!! :))) a fatörzs szerintem egy piskótatekercs krémmel töltve, aminek ferdén levágják a végét és ráillesztik a “törzsre”.

    2008. 01. 23.
  6. A klasszikus fatörzs a francia buche- de-noel, piskótaszerű tészta és főzött tojásos-vajas-csokoládés krém.(nagyon finom) Szerintem amit Dolce csinált az egy klasszikus felfújt, csak szögletes formában.

    Ui: “Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos” :-))

    2008. 01. 23.
  7. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, én a mattonella magyar változatát keresem. Nálunk van összefoglaló neve a téglatest alakra sült ételeknek? (azt hittem ez a fatörzs)

    Lamond!
    : )))) Nem, nem welness, egy vízzel teli tepsiben van a sütőforma így gőzben sül/fő. Bár én az ilyen desszertektől mindig jobban érzem magam, ha innen nézzük, tényleg welness.

    Chili!
    Most jön még csak a java, rengeteg jó recept van ebben az újságban

    2008. 01. 23.
  8. Anonymous mondta:

    a krédésem a következő: a vajból és a lsizből rántás kell és utána rá a forró tej, vagy pedig pedig csak felolvasztani a vajat rá a liszt aztána tej? köszi a választ fontos lenne, holnap készülök elékészíteni:)

    2008. 01. 23.
  9. Cara Dolcevita!
    Most fedeztem az oldalad és szívből gratulálok hozzá!!! Tegnap egyszerűen nem tudtam abbahagyni a böngészését, muszáj volt azonnal az összes receptet elolvasnom. Egyszerűen fantasztikus: igényes, ízléses és ízletes. Mint újdonsült olvasód, rögtön szeretnék is valamit kérni, ha nem haragszol meg. Már egy ideje vadászom a Cassata Siciliana receptjét, de még nem találtam rá a meggyőző változatra. Egy másfajta cassata-nál te is említed ezt a klassikus sziciliai változatot, szóval biztos ismered. Légyszi, légyszi írd meg a receptjét!!! Előre is nagyon köszönöm!

    2008. 01. 23.
  10. Anonymous mondta:

    Névtelen kérdésére:

    szerintem besamel(l) szerű krémet kell főzni a vaj+liszt+tej+vaniliából. Én most csinálom, én sem akartam főzni, de kell, különben nagyon híg az állaga és nem lesz krém. (nekem így is összekeveredtek a különböző részek 🙁 – sűrűbbre kellett volna a krémet…)

    Fenriz

    2008. 01. 23.
  11. Névtelen!

    Nem kell pirítani a lisztet mint a rántásnál, csak párat keverj a lisztten, majd fokozatosan add hozzá a tejet, hogy ne csomósodjon. Forrásig kell sűrűsíteni, mint egy besamellt. (olyan sűrű is legyen)
    Mona
    Az biztos, hogy a ricottában kandírozott gyümölcsök vannak+csokikocka. A tetején zöld marcipán. Kb ennyi, és alján, oldalt, körbe piskóta. (nem úgy mint az én casssatámon, annak csak az alján volt piskóta)

    2008. 01. 23.
  12. Anonymous mondta:

    köszönöm a válaszokat, majd holnap értesítelek milyen finom lett ez a csoda:) “névtelen”

    2008. 01. 23.
  13. Anonymous mondta:

    Szia Dolce!

    Osszesettttttt!Kivettem 1 ora multan es platty!
    A tojasos cukorral tovabb kellett volna kevernem a tuz felett?Vagy a tojast mar nem tuz felett kell hozzadni?Vagy mar gozolognie kell a tepsi viznek es csak akkor kellett volna betennem?Szepen feljott, 1 ora mulva mar pirulni kezdett, igy kivettem, de osszezuhant!!!!Segitseg:)))))))

    Zsuzsa

    2008. 02. 01.
  14. Anonymous mondta:

    Nálam is ugyanez történt. Jól ment minden, aztán kivettem, és akkorára zuhant össze, mint amekkora volt, mikor bement a sütőbe 🙁 ez miért lehet???

    P.

    2008. 02. 12.
  15. Anonymous mondta:

    Szia Dolce!

    A besamell – szeru kremet nagyon besuritetted?A vizes tepsit elomelegitetted?Tehat mar parolgott javaban amikor beletetted a kremmel teli format?

    Mas-Lattam a konyhadat a csaladi neten.Mi is imadjuk a mediterran stilusu butorokat.(ferjem gorog-ciprusi)Ha nem titok, te hol szerezted be a butoraidat?Nalunk megallt a tudomany.A la meridiana butorai tetszenek ,de azontul nemigen talalunk….

    Koszi
    Zsuzsa

    2008. 02. 12.
  16. Zsuzs!

    Olyan normál besamell lett, nem csiríz-szerűen sűrű. A tepsit nem melegítettem elő.
    A konyhám a Toscanából van (www.toscana-butor.hu), sztem itt vannak elég jók. Az étkezőm, olasz innen: http://www.1900.hu Ők hazai és olasz bútorokat árulnak (az olasz ugyanaz, mint a meridianás csak féláron) Őket meridiana nagyon nem szeretem, be akartuk perelni az ott vásárolt mészkőlapok miatt, aztán egy évi telefonálgatás után némileg kiegyeztünk. Nekünk óriási kárt okoztak. :((((
    Illetve az ecseri piacon van egy olasz pasi, aki csak Olaszországból hozott bútorokat árul, nála is érdemes körülnézni. Illetve régiségkereskedőktől, vateráról szoktam bútort venni

    2008. 02. 13.
  17. Anonymous mondta:

    Hat koszonom:))))))
    Ilyen kielegito valaszt(a butorokra ertem)mar reg kaptam.Tenyleg!A la meridiana tenyleg el van szallva arilag.Kiegeszitoket szoktam venni a Max city ben a Nosztalgia boltban.Ezek megtalalhatoak a la Meridianaban is 3-4-szeres aron.A ferjem csak rohog rajtuk.Ezek kint Cipruson fillerekbe kerulnek….
    Errol ennyit…
    Udv
    Zsuzsa

    2008. 02. 13.
  18. Anonymous mondta:

    Szia,

    Nagyon szomorú vagyok.. eddig minden recepted amit megcsináltam isteni volt, és azóta “sajnos” mindenki velem akar főzőcskéztetni. Viszont most megakadtam,és pont ennél a receptnél, pedig olyan egszerűnek éreztem.. lehet pont ez volt a hiba. Na már most kész van, és meg is mutatnám képen, ha nem félnék, hogy mindenki rajtam röhögne a blogodon.. Nem csak, hogy összeesett, de félig megsült, félig pedig olyan vizes szivacs állaga van. Nem értem. 🙁 Milyen állaga van a tiédnek? Amúgy el kell mondanom, hogy elképsztő a bloggod, és imádom, mostanában szinte csak innen főzök 🙂 köszönöm

    2008. 04. 19.
  19. Szia!

    Sajnálom, hogy nem sikerült. A napokban elkészítem újra (mivel többeknek nem sikerült a süti), az arányokat ezerszer átnéztem, stimmel minden, és tényleg iszonyú egyszerű. Nem tudom, mi lehet a baj. Az enyémnek olyan gőzölt puding állaga volt, vagy mint egy jó vizes piskótának.
    Örülök, hogy tetszik az oldal, remélem sok-sok hasznos receptet találsz

    2008. 04. 19.
  20. Judit mondta:

    Szia Kriszta!

    Ma én is nekiláttam , hogy elkészítsem ezt a finomságot de Én is úgy jártam mint többen.. szépen sült, kiemelkedett …majd platty összezuhant…. mit ronthattam el?:) egyébként az íze isteni volt, csak hát a külcsín…. nem jött nekem össze.

    J

    2012. 10. 01.
  21. Kriszta mondta:

    Judit!

    A jövő héten megsütöm (most nem tudom, mert egy csomó mást sütök), átnézem újra ezeket az arányokat, mert valami nem stimmelhet vele, ha 4-5 embernek nem lett jó. Emlékeim szerint az enyém jól sikerült és a kép is ezt mutatja : )))

    2012. 10. 01.
    • JUDIT mondta:

      szia,bizonyára el vagy havazva,de még várnám a választ:))
      Köszönöm!

      2012. 11. 12.
      • Kriszta mondta:

        Judit!

        bocsánat, de nem jutottam még el odáig. Ma 9 karácsonyi sütit fotóztam éppen és 1-2 hétig még be vagyok teljesen táblázva. De ígérem megsütöm újra! Bár a mai nap után nem nagyon tudok édességre gondolni : (

        2012. 11. 12.
  22. Judit mondta:

    Szia Kriszta!

    Sikerült átnézni? Köszönöm!

    J

    2012. 10. 18.
  23. JUDIT mondta:

    Megértelek!!!:)) előre is köszönöm szépen!!

    2012. 12. 07.
  24. juDIT mondta:

    Kedves Kriszta!

    karácsonyra újra próbálom, akkor így ahogy leírtad, talán az angyalok megsegítenek:)))) hisz látom, nagyon el vagy havazva. Meghitt Ünneplést kívánok Neked és kedves családodnak.

    Judit

    2012. 12. 20.
  25. Kriszta mondta:

    Szia Judit!

    bocsánat, nem jutottam el idáig! Remélem, sikeres lesz az új próba. Boldog Karácsonyz kívánok én is!
    Kriszta

    2012. 12. 21.
  26. Manka mondta:

    Ugyan kedves DolceVita! mind amellett ,hogy nem találok szavakat a blogodra és munkásságodra.
    Megszeretném kérdezni ,mivel és hogyan fotózod ezeket a remekműket?
    köszönettel: Manka

    2015. 02. 05.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.