Pofátlanság a köbön

Betörtem a nemzetközi sajtópiacra, a minap recepteim és fotóim jelentek meg az újvédiki napilap, a Magyar Szó, hétvégi mellékletében. Ez mind szép és jó, a bökkenő az, hogy én erről egyáltalán nem tudtam. Ma Ágival találkoztam, hogy átadjam neki az … Tovább Tovább

Ma Ágival találkoztam, hogy átadjam neki az elmaradt karácsonyi ajándékát, ő meg nekem szépséges könyvét (erről majd később). A könyv mellé egy újságot is hozott, amely apukájának jár Szabadkán. Benne 1/3 oldalon fotóim és írásaim, forrásmegjelölés miegymás nélkül. Az újság főszerkesztő-helyettesével tudtam beszélni, nagyon kedves volt, elnézést kért, és ígérte, hogy utánajár a dolognak. Remélem és melegen ajánlom.

 
 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

 1. Én ugyanígy jártam nemrég, a Gasztro Fórumban, az MNGSZ hivatalos lapjában mosolygott rám vissza a forró csokis fotóm. Természetesen a Lila Füge TM és a tudtom nélkül. (Ana hívta rá fel a figyelmem, neki eztúton is köszönöm). Felhívtam ôket és a tervezettnél sokkal eréjesebbnek kellett lennem, hogy egyáltalán elismerjék a lopást – e szó hallatán még fel is háborodtak. Végül megegyeztünk, hogy a következô lapszámban közzétezik a fotó eredetét, de röhejesnek és tisztességtelennek tartom, hogy annyival elintéznek egy ilyen dolgot, hogy “hát, a kép az internetrôl van”, mintha az interneten úgy maguktól teremnének a fotók, írások, stb. És itt szerkesztôségekrôl beszélgetünk, nem az újságírást, és szerzôi jogdíjak fogalmát messzirôl sem ismerô átlagemberekrôl.

  2007. 12. 07.
 2. Rita mondta:

  Annyi ilyen volt már, hihetetlen, hogy van olyan ember aki még azt hiszi, hogy az ilyen lopásokat meglehet úszni..

  2007. 12. 07.
 3. kisvirag mondta:

  gondolom azt hitték, majd Pestig(és hozzád) nem jut el az újság…

  2007. 12. 08.
 4. Hát ez nagyon durva! Teljesen kiakadtam! Majd írd meg, mi lett a vége!

  2007. 12. 08.
 5. Ebből látszik, hogy az újság egyébként színvonalas…

  Jól meg kell fenyegetőzni őket perrel, kártérítéssel, és be is hajtani szépen.

  2007. 12. 09.
 6. Tintaleves mondta:

  Meg még az a jó ebben és Lila Füge sztorijában, hogy figyelünk egymásra. Nem lenne hülyeség egyébként egy blogokra vonatkozó szerzői jogi valaminek a beszerzése. Biztos van olyan…

  2007. 12. 09.
 7. Borsnéni mondta:

  Felháborító! Nekünk elég sok utazásos fotónk van fenn, tavaly az Észak-Magyarországban láttuk meg totálisan véletlenül az egyik Olaszországban készültet. Ráadásul a férjem meg egy baráti pár is rajta van, nemcsak a hegyek, tehát nem is csak a szerzői jogok miatt idegesítő a dolog…
  Az meg, hogy “dehát az interneten volt” mindennek a teteje.

  2007. 12. 10.
 8. Nekem is azt mondta a szerksztő helyettes, hogy igen azt az oldalt a netről szokták összerakni! Durva. Ráadásul tejlesen szerkesztetlenül vették le, így a receptek előtt olyanok maradtak: “ma hajnalban jöttünk haza Toscanából, úgyhogy ez gyors lesz”!!!!!
  Oda kell egymásra figyelni. Amúgy direkt kisfelbontásúak a képeim, de egész jól sikerült lehozniuk (igaz fekete-fehér)
  Borsnéni, ez durva
  Első körben azt kértem, fizessék ki a honort érte. Nagyobb ügyet nincs kedvem belőle csinálni, remélem, nem is kell

  2007. 12. 10.
 9. kisvirag mondta:

  blog szerzői jog stb: egyszerűen ki kell tenni az oldalra valahova jól látható helyre, hogy minden jog fenntartva. a szerzői jogok ha jól tudom ugyanúgy vonatkoznak az interneten publikált szellemi tartalmakra is!
  Vagy esetleg a minden jog helyett lehet tenni néhány jog fenntartvát, crative commonst:
  http://creativecommons.org/license/?lang=hu

  2007. 12. 10.
 10. Kisvirág!
  Beszltem egy ügyvéddel, attól, hogy nincs kiírva, attól még ugyanúgy védik a szerzői jogok. Persez azt atnácsolta, ettől függetlenül célszerű kiírni. Vízjelezni nem akarom a képeket, egy-két tolvaj miatt ne veszítsen több száz ember az élvezeti értékükből.

  2007. 12. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.