Kenyérlabda

Nem olyan régen Zsuzsa kérdezte tőlem, hogy ismerek-e egy labdaszerű, belül lukacsos kenyérfélét, olyat, amilyet ő évekkel ezelőtt evett Rómában, egy, a Trevi kút-felé vezető utcában lévő étteremben. Hát ennyire azért nem vagyok otthon mindenben. : ) Válaszoltam is neki, … Tovább Tovább

: ) Válaszoltam is neki, hogy sajnos nem találkoztam még ilyennel. Pár órával később leülök lapozgtani az egyik nemrégiben vett olasz receptújságomat és ott vigyorognak rám a labdacsok! Kicsi a világ, vagy mi.
Irtó jópofa dolog, a vékonyra nyújtott tésztákorongok kb 20 másodperc alatt labdákká fúvódnak a forró olajban. Rozmaringos olajjal és egy 2003-as Sárosdi Merlot-val kísértük.
Az étel amúgy Basilicatából származik, és a fura névről annyit tudtam kideríteni, hogy gyerekeknek sütötték jutalomként a kimaradt kenyértésztából, innen a névben szereplő bambine, amely olaszul kisgyereket jelent. Manapság leginkább köretként adják előételekhez: szalámikhoz, sonkákhoz, olajban eltett, grillezett zöldségekhez.
Azóta találtam még egy töltött változatot, az ünnepek után elkészítem ezt is. (ha elfelejteném, valaki figyelmeztessen!)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 gr szárított élesztő, só, 1 csipet cukor, olaj a sütéshez

1. Készítsünk kenéyr/pizza tésztát: a liszet keverjük el az élesztővel, sóval, cukorral, és kb 3 dl meleg vízzel. Dagasszuk, amíg ruganyos és homogén tésztát nem kapunk
2. Meleg helyen kb 2 órát pihentessük
3. Gyúrjuk át, majd fél órát pihenjen újra a tészta, azután nyújtsuk ki 2 mm vastagra
4. Pohárral szaggassunk korongokat, amelyeket nagyon forró olajban, oldalanként kb 20-30 mp-ig süssünk. Ne legyen sötét!

 
 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.