Több luk, mint kenyér

Azt hiszem, kicsit túllőttem a célon. Igazából nem direkt akartam extra lukacsos kenyeret gyártani, hanem egyszerűen megfeledkeztem a kelő tésztáról, aztán meg a beizzított sütőről. Az eredmény pedig annyira vicces látványt nyújtott, hogy úgy gondoltam ezt meg kell osztani másokkal … Tovább Tovább

Az eredmény pedig annyira vicces látványt nyújtott, hogy úgy gondoltam ezt meg kell osztani másokkal is. Kudarcok az én konyhámban is történnek, néha. : )
Az esett meg ugyanis, hogy szokás szerint este 2 perc alatt összedobtam a másnapi kenyér tésztáját, majd elmentem aludni. (Mindezt már olyan rutinnal teszem, hogy semmit nem méricskélek: kiöntök egy adag lisztet, hozzászórok sót, bő negyed teáskanálnyi élesztőt, és annyi vizet, hogy a tészta a megfelelő állagú legyen. Nem lehet elrontani)Az említett kenyér esetében reggel áthajtogattam a felpuffadt kovászt, majd elmentem otthonról. Az áthajtogatott tészta így kelt még 5-6 órát. Összességében 18-19 óráig dolgozott az élesztő. Mikor hazaértem begyújtottam a sütőt, majd erről is megfeledkeztem, melegedett vagy másfél órája, mikor a kenyér bekerült. Ahogy a tészta megkapta a tényleg 250 fokot, egy perc alatt a sütő plafonjáig duzzadt, és tette volna ezt tovább is ha nem állja útját a szűkös tér. Az eredmény pedig egy eidamival keresztezett kenyér lett, amelynek az íze nagyon jó volt, csak éppen megvajazni nem tudtuk.

 
 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. Hihi, ementhálit sütöttél:-)
    És még azt mondják, hogy a DNK-t nem lehet túlkeleszteni…

    2007. 11. 06.
  2. :)))
    Ez nagyon jópofa lett!
    Mint a buborékos csokik. Az ember megehet belőle egy csomót, mert végül is csak buborékot eszik… :)))

    2007. 11. 06.
  3. Ha már itt tartunk, légy szíves, írd meg, hogyan nem ragad le a ciabattád. Nekem eddig leragadt 1. a kilisztezett tepsire, 2. a sütőpapírra. A ciabattádról egyébként ódákat készülök zengeni és fogok is, amint időm lesz rá.

    2007. 11. 06.
  4. Tintaleves!

    Sütőpapírral egyszer csináltam, nekem beleragadt az aljába. Nagyon sok lisztet szótok a ciabatták alá, így nem ragadnak le. (eleinte leragadt, aztán rájöttem, hogy sokat kell alá szórni). Mióta megsütöttem az első ciabattát, nem is készítettem a klasszikus lefedve sütött dagasztás mentes kenyeret, csak ezt a fedetlen veerziót. Általában 2 vagy 3 cipót formázok a fél kg körüli tésztából

    2007. 11. 06.
  5. Köszi a tippet, majd rengeteg lisztet szórok alá. Hát igen, emellett nem is kell más kenyérrecept.

    2007. 11. 06.
  6. :-))))
    A pékeknek el ne áruld a receptet, mert akkor holnaptól biztos, hogy méginkább levegőt árulnának kenyér helyett 🙁

    2007. 11. 06.
  7. Anonymous mondta:

    Tintaleves! Az Alufix -es sütőpapírra semmi nem ragad rá. A Sparos ra sem, aminek a doboza kísértetiesen olyan, mint az Alufix es, de sokkal olcsóbb. Lilianah

    2010. 05. 06.
  8. Anonymous mondta:

    Fogalmazzunk úgy, hogy a szilikonos sütőpapírra semmi nem ragad rá…. és többször használható!!! tuti jó….

    2010. 09. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.