Ősz Egerben – 25 dkg felvágott 17 ezerért

A hétvégén Egerben jártunk. Öt évvel ezelőtt voltam itt utoljára, akkor is meseszép volt, azóta pedig nagyon sokat fejlődött. Mikor vidéki városokban sétálok, gondolkozás nélkül belegyeznék, hogy elcseréljem pesti életemet. Most éppen egy egrire. Budapestet sokszorosan lekörözte szinte minden nagyobb … Tovább Tovább

Budapestet sokszorosan lekörözte szinte minden nagyobb városunk, szégyen és gyalázat ez ránk nézve. De nem is szaporítanám a szót, fényképes beszámolóra készültem. Holnaptól pedig újra főzök.
A hangulatos kirándulás gasztronómiai vonatkozásban katasztrófálissá kerekedett. Ezen sem rágódnék sokat, bosszankodtam ma rajta eleget. Dióhéjban annyit, az utolsó képen látható „bőségtál” egy hatszemélyes adag, amelyért fejenként 2400 Ft-ot kellett kifizetni, azaz a tálért 14 400 Ft-t! Pechünkre mi heten ültünk az asztalnál, úgyhogy mi 16 800 Ft-ért kaptuk. Annyit azonban elárulok, hol történt mindez: Tóth Ferenc pincészete, Eger. Először és utoljára. (Azt hiszem gyártok egy ilyen „először és utoljára” logót, matricát és ragaszgatni fogom a vendéglátóiprai egységek ajtajára.)

 
 
 
 
Megosztom
 

18 megjegyzés

 1. Anonymous mondta:

  nem volt olcso ennyiert… hajjon meg a lova annak aki csinalta

  2007. 10. 15.
 2. Anonymous mondta:

  Szia,

  gyönyörűek a képeid, mint mindig. 🙂 Szép pillanatokat örökítettél meg, olyanokat amik teljesen természetesek és talán eszébe sem jut az “átlag” embernek, hogy lefotózza őket és mégis meseszépek és a legtöbbet mesélnek…
  A rossz dolgokat pedig felejtsd el, még ha pénzről is van szó… és inkább a szép pillanatok maradjanak meg emlékként :)))

  Aliz

  2007. 10. 15.
 3. Hapci mondta:

  Kedves Dolce vita!
  Ez elég drága hidegtálnak tűnik…
  Reklamáltatok, vagy fizettetek szó nélkül? És mi volt a reakció? Miként magyarázta a vendéglátó, hogy minél többen eszik ugyanazt a tálat, annál többe kerül? Mert ez a tál 2400-ért elmegy (1-2 embernek), de többért semmiképp.
  Amúgy Tóth Ferencet rendes borásznak ismertem meg pár éve, ezért is vagyok kíváncsi a részletekre.

  2007. 10. 15.
 4. Aliz!

  Ezért nem is írtam róla bővebben, mert amúgy nagyon jól éreztük magunkat.

  Eszter!
  Ti kinél voltatok? Én úgy érzem, az egrieket kicsit hajlanak az egynapos turizmus-féle vendéglátásra.

  Zsuzsa!
  Én voltam a söfőr. : ( Férjem szerint jók, de kicsit drágán adta őket a borász. Semmi pinceár, kedvezmény stb. 2000-5000-ig voltak a nagyobb vörösek, de annyit nem érnek. Kadarka sillert hoztunk haza (1000 ft volt), kolbász mellé jó lesz.

  Hapci!
  Ez egy nagyobb táraságnak szervezett kószoló volt (40 fő), előre megállapodtunk a borásszal, hogy 7 bor:2400 Ft + hidegtál 2400 Ft/fő. Nem részleteztük, hogy a hidegtál mekkora lesz. Szekszárdon, Villányban ahol eddig jártunk mindig degeszre ettük magunkat. Én itt (bort nem ittam, de az én adagomat is megrendelték, úgyhogy ki kellett fizetni) 4800 Ft-ért ettem 2 szelet kenyeret (egyiket egy szelet tarjával, a másikat egy szelet sajttal): (((((((((((
  A borász, mint borász rendesnek tűnt. Tisztességes módon készíti a borait. A kóstolót is megtartotta rendesen (kb 3 órát voltunk ott). Mi korábban eljöttünk, a fizetésnél sajnos már nem voltunk ott.
  A társaság nonprofit alapú szerveződés, tehát nem arról van szó, hogy a szervező szedett le minket csúnyán.

  2007. 10. 15.
 5. Laziale burino mondta:

  Kedves Krisztina,

  a Reakción véletlenül bukkantam az írására, ami 100%-ig a saját álláspontom is, illetve most szaladtam végig a blogját, amihez külön gratulálok a rendkívül magas színvonala és autentilkus minősége miatt. A cikkéhez annyit, hogy egy fontos tényező kimaradt belőle, a közizlés. Hibába van (itt nálunk Zalaegerszegen) 5 pizzeria, csak 1 üti meg az olasz pizza nívóját, mégis bezár rövidesen, mert a másik 4 forgalma pörög, ahol 3cm-es tészta van.

  Egy supplí receptet szívesen olvasnék, máramennyiben ez a blog kívánságműsor is egyben, régen készítettem, és csak az alapdolgok jutnak eszembe.

  Üdvözlettel:
  TG

  2007. 10. 15.
 6. Kedves TG!

  Köszönöm, és jó olvasgatást, főzőcskézést! A közízlés változtatására van pl ez a blog. (ha csak néhány ember máshogy kezd el gondolkozni az ételről, akkor már jó)
  Supplí-t még sosem készítettem, csak ettem. De én is csak a hagyományosat (ragú, sajt), ismerem. De majd körülnézek.

  2007. 10. 15.
 7. Hapci mondta:

  Kedves Dolce vita!
  Jól értem, hogy a 40 fő kapott kb. 6 ilyen hidegtálat, 40 x 2400 Ft-ért? Vagy Ti heten egyet kaptatok, a többi 33 meg jobban járt? Olyat egyébként még nem láttam kóstolón, hogy a nem alkoholizálónak is fizetnie kell. Vagyis a szervező valamit elszervezett…
  Hálás lennék, ha röviden leírnád, kinél szereztél jó vagy rossz tapasztalatokat Villányban. Október végén én is szervezek ott kóstolót kb. 40-50 főre, és elég nehezen tudom pusztán az árak alapján összehasonlítani a lehetőségeket. Az általam viszonylag ismert borászoknál valószínűleg nem férünk el, vagyis valamelyik nagyobb helyre kell menni. Ráadásul esetleg nem éri be a társaság hideg kajával, ami szintén nehezíti a választást.

  2007. 10. 15.
 8. Igen, jól értetted. : (((((( + a bor 40*2400 Ft. Az én boromat a szervezőnk tolta el, a többiek megitták, gondolom.
  Villányi jó tapasztalatok: Mayer, (nála elfér sztem 50 ember), Őt nagyon ajánlom. Agancsost látogassátok meg a fősoron. (ide max 30 fő fér be, de isteni a kakaspörköltjük, a borász készíti. http://www.agancsos.hu)
  Vylyan-t ajánlom még, nekik is nagy a kapacitásuk, és jók a boraik

  2007. 10. 15.
 9. Hapci!

  Most nézem az Agancsoson, hogy 50 főig vállalnak. Ár/érték arányban az egyik legjobb pince. Nagyon jó boraik vannak, az árakat meg a honlapjukon megnézheted. (Ajánlom a 2003-as Kékfrankos barrique-ot és újdonságukat a Kánon cuveé-t). A főztjük is nagyon jó, a borász és a felesége pedig nagyon kedvesek. Mi mindig megyünk hozzájuk.

  2007. 10. 15.
 10. Hapci mondta:

  Köszi!
  Agancsoséktól még soha semmit nem ittam, de mindjárt megnézem a honlapjukat. Az nem baj, hogy nem híresek, a legnagyobb villányi nevekkel eléggé elszaladt a ló árügyben. Vagyis a jó boraik nagyon drágák, a megfizethető kategóriában meg a minőséggel szokott baj lenni.
  Ezért is vagyok most gondban, az utóbbi években leszoktam a villányi vörösökről, így aztán elég tájékozatlan vagyok.

  2007. 10. 15.
 11. Anonymous mondta:

  Szia Kriszta!
  Nem vág ide: Gratulálok a Reakciós cikkedhez, de ne hagy magad felidegesíteni!:)
  Erika

  2007. 10. 15.
 12. Rozsdás mondta:

  Abszolút egyetértek az “egynapos-turizmus” megállapítással. Lassan kezd Eger is olyan lenni, mint a Balaton, legalábbis a lehúzás művészetével kapcsolatban. Én, egri létemre évek óta messze elkerülöm a Szépasszony-völgy bármilyen vendéglátó egységét.

  2007. 10. 16.
 13. az csak engem zavar hogy maga a kóstoló is plusz pénzbe kerül? szerencsére mostanában olyan kis borászoknál voltam, akiknél a kóstoló tényleg arról szól hogy beszélgessünk egyet a boraik mellett, valamint döntsem el hogy szeretem-e a boraikait és ha igen, akkor nosza, vegyek. (persze mindenhol vettem, nem kényszerből, hanem mert jó volt)
  a nyári olasz utazásomon ez volt a természetes, mármint hogy nem kértek pénzt a kóstolásért.

  2007. 10. 19.
 14. Vörös és fehér
  Sztem ez ilyenkor, mikor “turista” csoprt megy kóstolni bevett szokás külön pénzt kérni a kóstolóért. Az egész más, mikor mi pl boregyleti tagként elmegyünk 8-10-en egy pincészethez, végigeszünk, iszunk mindent, de ezért nem fizetünk, mert veszünk 100-150 palack bort.
  Ez most nem ilyen, “szakmai” út volt.

  2007. 10. 19.
 15. Anonymous mondta:

  Szia!

  Eléggé szomorúan olvastam az egri élményeidről. Én ugyanis egri vagyok, nagy borivó…és mivel ide is eltaláltam, a te oldaladra, sejthetően nagy evő is.

  Szóval, tényleg pofátlanság volt ez a borkóstoló. Ha legközelebb erre járnál, szívesen adnék előtt tippeket, hogy elkerülhesd az ilyen csalódásokat, és ne legyen Egernek rossz(abb) híre…

  Köszönöm, és a recepteket is.
  Eddig nem rajongtam az olasz konyháért, de most már rá kell jönnöm, még nem is kóstoltam igazán.

  Kellemes ünnepeket!

  Judit

  2007. 12. 12.
 16. Judit!

  Köszönöm és várom is az ajánlásokat, nem szeretném az egri borokat leírni. Tavasszal mennénk a boregyletünkkel akár több napra is, több helyre kóstolni.
  Hű, az olasz konyhának ez csak egy kis töredéke ami itt van. ha 90 évig élnék, akkor is minden napra jutna egy bejegyzés a blogon.: )))))

  2007. 12. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.