Mézes ricottatorta

A hétvégén megkaptam az Olasz Kulinária című könyvet, ebben találtam ezt a nagyon egyszerű, ízletes Basilicatából származó süti receptjét. (Basilicata a csizma talpa, szegény, turisták által nem nagyon látogatott vidéke az Appennini-félszigetnek)A könyv szerintem nagyon jó. Részletesen, tartományról-tartományra mutatja be … Tovább Tovább

Részletesen, tartományról-tartományra mutatja be az egyes vidékek jellemző ételeit, alapanyagait. Becslésem szerint kb. 500 recept, plusz sok ételleírás található benne. Többek között olvashatunk a tésztagyártás történetéről, az Alessi cégről, az olivaolajról. Sajtokról, szalámikról, arról, honnan ered a grissini, vagy hogyan kell a különböző tengeri halakat pucolni (részletes képes illusztrálással). Tessék hát beszélni Mikulással, Jézuskával.
Erről a mézes süteményről a könyv szerint azt kell tudni, hogy már a rómaiak is ettek hasonlót. A friss sajt és az antik világ édesítőszerének, a méznek a párosítása ősi frigy. Több desszert is innen eredeztethető: pl. a szicíliai cassata vagy az angol cheescake is.
Ma mintegy 85 ezer méhész dolgozik Itália szerte, akik évente 11 ezer tonna mézet termelnek. Köztük olyan különlegességeket mint a citrusméz, az eukaliptuszméz, a kakukkfűméz, vagy a gyömbérméz.

Hozzávalók: 25 dkg ricotta, 0,5 dl méz, 3 tojás, kandírozott vagy aszaltgyümölcs, reszelt citromhéj, őrőlt fahéj, vaj a foma kikenéséhez, kiskanál marsala bor (én ezt kihagytam)

1. Keverjük össze a túrót a mézzel, egy egyész tojással, 2 tojás sárgájával
2. Keverjük hozzá a gyümölcsöt, a citromhéjat, fahéjjal és a borral ízesítsük
3. A maradék két fehérjét verjük fel habnak, keverjük óvatosan a túróhoz
4. Vajjal alaposan kenjünk ki egy tortaformát, (legközelebb ki is lisztezném), majd kb 180 fokkon addig süssük, amíg aranybarna lesz a teteje (30 perc)

 
 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Sógorom szokott hasonlót készíteni, bár ő mindig egy balzsamecetes narancsmártást ad hozzá, ami által kiegyensúlyozottabb lesz az étel édessége és sava.
    Fogorvosom várakozójában lapozgattam egy hasonló könyvet (ugye mennyire nem fer fogorvosnál receptkönyvet kitenni? 😉 ), melyet ugyanúgy kiadtak Spanyolországra is. Bemutatja a régiókat, a helyi szokásokat, s rengeteg helyi ételt. Majd januárban ha megint fogidokihoz kell menni, akkor feljegyzem a kiadót, mert azóta is keresem ezeket a könyveket…
    Csak én aludtam el, vagy még várat magára a mandarin-mousse? 😉

    2007. 10. 31.
  2. (Szia, a hozzávalóknál javítsad a dl-ek-t a méznél.)

    Az eukaliptusz mézet kóstoltam már, nekem ízlett, szerencsére rajtam kívűl senkinek sem a családban, így az egész nekem jutott (kissé szénára emlékeztető az íze). Most a rododentronméz van soron.
    Jó egyszerű, gyors ez a süti, nem is szoktam alá semmilyen alapot/tésztát készíteni?

    2007. 10. 31.
  3. Beatbull!

    a balzsamecetes narancsmártás nagyon jól hangzik! Kipróbálom. A fogorvos ügyes! : )) De nem csak sütis újságok vannak??? : )))))
    A mandarinmousse jön hamarosan, csak a csokis kiütötte. : )

    Zsuzsa, köszi javítom.
    Hol veszel ilyen mézeket?
    A recept szerint nincs hozzá tészta. Bár így elég hamar fogy nálunk 10 perc volt. Nálatok sztem 1 perc lenne. : )

    2007. 10. 31.
  4. No az végképp kiszúrás lenne a szegény páciensekkel, ha sütireceptekkel csak tovább fájdítaná a fogaikat 😉 Amúgy tényleg ügyes fogidoki, szóval ha Erlangenben keresnél dokit … 😉

    Sógoromnál is tészta nélkül készül a ricottatorta, s neki is vmi olasz receptkönyvből van – szóval ezek szerint így szokás (?) Persze azért jegyezzük meg, hogy a ricotta nem túró, hanem épp az ellentetje. Nem tudom ez mennyire játszik szerepet benne, hogy tészta nélkül készítik (bár itt németeknél ettem már tészta nélküli túrótortát is).

    2007. 10. 31.
  5. Ezek a mézek még Olaszországból vannak.
    Néha itthon is ki lehet fogni egy-egy termelőnél kakukkfűmézet, nagyon finom. Évek óta nem ettem, jó lenne szerezni valahonnan.

    2007. 11. 01.
  6. Létezik néhány magyar webes mézeladó – ld. pl. a “gyártók, feldolgozók, forgalmazók” oszlopot a mez.lap.hu oldalon. Némelyik érdekes mézfajtákat is árul.

    2007. 11. 02.
  7. Imádom ezt a sütit, már sokadjára sütöm, mióta olvastam a receptet. Szuper, hogy nem kell bele cukor meg liszt!

    2009. 11. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.