Könnyű szilvatorta

Nem tudom, feltűnt-e, hogy igazán nem vagyok a piskóta nagy barátja. Ha édesség, akkor jöhetnek a krémek, zselék, parfék, habok, de azok a desszertek, amelyeknek a tészta aránya 20%-nál több, engem nagyívben elkerülhetnek. Ezért is csillant fel a szemem, amikor … Tovább Tovább

Ezért is csillant fel a szemem, amikor megláttam ezt a receptet egy olasz receptújságban (Cucina no problem, 2007. 09.), mivel ez egy torta, de alig van benne liszt. Ránézésre nagyon hasonlít a klasszikus meggyes/szilvás/cseresznyés pitére, (de egyáltalán nem az) amit én nagyon-nagyon nem szeretek. Emlékszem, kisgyermekként mindig csak a tetejét ettem le, ahol elég szaftos volt. Anyukám sosem sajnálta belőle a gyümölcsöt, de a tésztát sem, sajnos. Ő büszke volt rá, milyen jó magasra feljött a pite, én pedig a pokolba kívántam a 4 cm vastag tésztát.
A torta elkészítéséhez kb 5 perc kell (+sütés), könnyű és szaftos, pont olyan, amilyet én szeretek.
Hajrá, nem „fújtós” desszertek!


Hozzávalók: 60 dkg szilva, 3 tojás, 2,5 dl tej, 7 dkg liszt, 15 dkg cukor, fahéj, 7 dkg vaj

1. A szilvákat magozzuk ki, majd vágjuk félbe, Szórjuk egy kivajazott tortaformába, őrölt fahéjjal szórjuk meg a tetejét
2. A vajat olvasszuk meg, majd keverjük el a liszttel, cukorral, tojásokkal, tejjel. Azaz mindent öntsünk össze, keverjük simára.
3. Öntsük a kb palacsintatészta sűrűségű keveréket a szilvákra, előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük.

 
 
 
 
Megosztom
 

28 megjegyzés

  1. Nahát! Ez szinte olyan, mint egy clafoutis, akarom mondani szilvás flognarde! (ha jól tippelek, ez épp egy clafoutis-forma, nem?)
    Én szinte csak egy leheletnyi liszttel sütöm, gyakran még anélkül is.
    Régi szívfájdalmam, hogy a magyar konyhában mindent túlliszteznek (van, amibe persze kell a mennyiség), pedig jó pár egyéb kötőanyag is létezik:-) Mint itt:-)

    2007. 09. 23.
  2. VKOrsi mondta:

    Ez nagyon jól hangzik 🙂 imádom a meleg szilvát, szilvás gombócban is a szilva a kedvenc a gombóc részét akár el is hagyhatnánk.
    ki fogom próbálni.

    dobtam 1-2 napja egy mailt. Odaért?

    2007. 09. 24.
  3. Hapci mondta:

    Ilyet szokott csinálni a párom is, csak Ő valami francia receptkönyvben találta a leírást. Nagyon finom!

    2007. 09. 24.
  4. Mamma!

    Elolvastam újra a receptet, miszerint Far Breton sütinek hívják. Egyáltalán nem vagyok járatos a francia sütikben, nem tudom sajnos mi a neve. De a lényeg, hogy nagyon finom. Csökkenteni fogom a lisztet. : )
    A forma nevét sem ismerem. CSak imádom, mert egy gyönyörűséges fényes, mázas, piros,kerámiatál!

    Ma sütöm a második adagot belőle, mert a férjem kevésnek ítélte, amit hagytunk neki. : )))

    Orsi!
    nem jött mail!

    2007. 09. 24.
  5. Ó, hogyne, így már ismerős, a jó, öreg breton világítótorony!:-), vagy póriasan breton szilváslepény! Igazából nem is sütemény, hanem felfújtszerű dolog, és ahogy leírod a sütigusztusodat:-), nem is csodálkozom, hogy ízlik!
    Hogyne, nyugodtan csökkentheted a lisztet (szerintem ezekre éppúgy nincs autentikusan pontos recept, mint bármi másra:-), a tojás úgyis összetartja, nem ugrik ki a tálból:-)) Most átnéztem a far breton receptjeimet, abba szoktam kevés lisztet tenni (egyébként pedig rumba áztatott aszaltszilvával szoktam sütni, ezért nem volt ismerős. Utánahallgatok!)

    A clafoutis-t viszont liszt nélkül sütöm, majd igyekszem hamar feltenni:-)

    2007. 09. 24.
  6. Hű, ebben (is) otthon vagy! : )
    Igen a recept írta, hogy az eredeti rumba áztatott aszaltszilvával készül.
    Tegnap sütöttem egy újabbat, kevesebb liszttel (kb egy evőkanálnyi) és így mégjobban ízlett. Majdnem elfogyott egy este alatt. : ) Nagyon tetszik, egyszerű és baromi könnyű, finom. : )

    2007. 09. 25.
  7. Köszi a receptet! Ma reggel megcsináltam én is, és bizony egy falat sem maradt belőle! Fincsi! És nem mellesleg villámgyors! 🙂

    2007. 09. 25.
  8. Ó, akkor nagyon autentikusan ismerem:-)))
    Ugye, mennyire eteti magát??
    Ha gondolod, hagyd el teljesen a lisztet. Recept se kell hozzá, a mennyiségek adják magukat.
    Tényleg csodálkozom, hogy ilyen kevesen ismerik otthon, valami miatt csak nem terjedt el. Az aszaltszilvát meg azért is szeretem, mert szezonfüggetlen:-)))

    2007. 09. 26.
  9. Szó szerint ezt írtákaz olasz újságban, hogy aszaltból bármikor készíthető, ezért nagyon jó.
    A másodikat én is már csak úgy összedobtam (a tejet kb-re mértem, de az sem annyi volt, mint a receptben)többi: liszt, cukor, vaj, ment érzés szerint. : ) Ezek a nekem való sütik! Hétvégén szüret lesz, készül az újabb!

    2007. 09. 27.
  10. provence mondta:

    Szia!
    Ugyanaz a véleményem a sütikről, amit leírtál. Nagyon nem szeretem a fullasztós vastag tészta-kevés töltelék sütiket….kiráz tőlük a hideg.
    Nagyon megörültem ennek a szilvásnak, be is terveztem…köszi.
    😉

    Nálad elkészült az újabb adag?

    2007. 09. 30.
  11. Provence!

    érdemes, nagyon finom. Tegnap sült a 3. adag. Aztán rögtön el is fogyott. : )

    2007. 10. 01.
  12. Zuzmó mondta:

    Szia,

    Ezt ma megcsináltam sárgabarackból. Őrületesen finom volt az enyhén savanykás barackkal, köszönet a felfedezésért, gyakori vendég lesz nálam.

    2009. 06. 30.
  13. nem olyan régen készítettem én is sárgabarackból, kis mandulát szórtam rá. Nagyon finom. Próbáld ki sósan is!

    2009. 06. 30.
  14. Zuzmó mondta:

    Sósat, hogyan? Úgy érted, valamilyen zöldséggel? Zöldbabbal, vagy ilyesmi? Az olyasmi lehet, mint a quiche tölteléke.

    2009. 07. 01.
  15. Nekem párolt kelbimbóval ízlett igazán, a receptet az oldalon megtalálod. Finom volt brokkolival is, ezt is előre kicsit megfőztem, a tésztából persze a cukrot kihagytam, jobban sóztam

    2009. 07. 02.
  16. zuzanny mondta:

    Megalkottam és tényleg nagyon finom lett.
    Hét elején a mandulás-meggyeset, de annál azt gondoltam, hogy ennek össze kell állnia, ezért nagyon sokáig sütöttem.. végülis azt is befaltam;)
    A mai szilvás viszont remek lett. Köszii 🙂

    2009. 07. 15.
  17. Szia! Rátaláltam a receptre. Én sárgabarckkal és aszalt datolyával megspékelve sütöttem. Isteni, isteni, isteni. Főleg a tészta miatt. 3 nap alatt 3x sütöttem, olyan nagy sikere volt.
    Kérdezném feltehetem-e a saját verziómat a blogomra (www.alacarte-kulinaria.blogspot.com), saját fotóval, úgy, hogy az alapreceptnél belinkellek?

    Köszi szépen.
    T-V. Kriszta

    2009. 08. 06.
  18. Ági mondta:

    cseresznyével szeretném ezt a receptet megcsinálni. tavaly volt egy próbálkozásom a szilvással, ami abszolút kudarc volt, teljesen vizes lett, szétfolyt az egész, ki kellett dobni… mit csináltam rosszul? mert annyi jót írtok róla, muszáj még egyszer bepróbálkozzak 🙂

    2012. 06. 12.
  19. star70 mondta:

    Szia Kriszta!

    Lehet még kapni ezt a sütőformát?Nem láttam ugyn a webáruházban,de hátha…
    Köszi

    Á.

    2013. 09. 10.
    • Kriszta mondta:

      Ez egy méregdrága Emily henry forma, még vagy 10 éve kaptam. Mi pyrexet árulunk, kiváló, angol márka az is, csak sokkal olcsóbb

      2013. 09. 12.
      • star70 mondta:

        Nekem jó lenne a pyrex is…de nem találom sehol a webáruházban.Találtam mindenfélét,de ilyen cakkos szélűt,és ilyen átmérővel nem.Jó lenne a sima kerek is.
        Hol keressem?A sütőformák között sincs:-(

        Köszi

        Ágota

        2013. 09. 13.
        • Kriszta mondta:

          Ágota!
          kolléganőmnél utánakérdeztem, már sajnos nincs az a fajta, a pyrex lecserélte azt a sorozatot. Bocsánat, úgy emlékeztem, áruljuk még azt
          Kriszta

          2013. 09. 17.
          • star70 mondta:

            Köszönöm,hogy válaszoltál:-)
            Nagyon sajnálom,mert hónapokig nézegettem,aztán kértem egyet a Jézuskától,de sajnos nem ilyet kaptam.Az sem rossz,de annak a mérete tökéletes volt,és pont a Te receptjeidhez illeszkednek:-)
            Megnéztem emily Henrit is 8000 pénz:-(

            Á.

            2013. 09. 19.
          • Kriszta mondta:

            Ha találunk valahol hasonlót, jelentkezem!

            2013. 09. 20.
  20. Reni mondta:

    Nagyon belelkesultem a kommentek hatasara de sajnos valamit nem jol csinalhattam mert kb masfel ora sutes utan is eleg laza allagu maradt a teszta. Ennek ilyennek kell lennie, vagy csak tul kicsi talba tettem? Meg tudnad irni legyszi, h mekkora atmeroju talat hasznaltal?

    2013. 09. 25.
    • Kriszta mondta:

      Reni!

      22 cm-s piteformában sült. Elvileg sehogy sem kellene azt 45 percnél tovább sütni, 180 fokon ennyi idő alatt simán szilárdul a tojás. Ha kihűlt akkor is laza volt? Ne olyanra számíts mint egy piskóta, ez egy sokkal könnyebb tészta, melegen inkább kanalazható, hidegen szelhető

      2013. 09. 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.