Citromos tészta Campaniából

Már megint a napfényes partszakaszra, a sorrentói félszigetre invitálom az olvasót. Ez lehet a világon az egyik olyan hely, ahol mindig süt a nap, a leghidegebb téli időszakokban is csak 15 fok van. Itt július elején már potyognak az érett … Tovább Tovább

Itt július elején már potyognak az érett fügék a fáról, és kilós citromokat süttetik magukat a teraszos kertekben. Az azúrkék tenger elnevezés valószínű, innen származik. Mikor meglá
ttam itt először a tenger színét, nem hittem a szememnek, azt gondoltam, ilyen csak képeslapokon létezik.
A salernói öbölben találunk luxus városokat (Positano, Capri szigete), emberközelibbet (Amalfi), mesés halászfalut (Cetara) és hegyi ékszervároskát (Ravello). A félsziget másik oldalán a Golfo di Napoli ura, Nápoly, amely mára tejesen összeolvadt Pompei-jel és Torre del Grecoval, s így 3 milliós metropolisszá nőtt. A tartományban amúgy 5,7 millióan élnek, a szerencsésebbje a sziklás tengerparton.
A tartomány legfontosabb adománya a világ gasztronómiájának, a méretes citromok és a bufala mozzarella.
A régió aranyérmes sütijét, a delizia al limonét, már beharangoztam. Ígérem, elkészítem hamarosan. Most előbb jöjjön egy jellegzetes tésztaétel citrommal és olajjal.
Többféle “eredeti” recept létezik, ez az én verzióm. Amúgy a paradicsomos spaghetti után, nálam ő a nagy kedvenc tésztaétel. Vagy ezt már mondtam másra is? Azt hiszem, igen.
Mikor nálunk borús szürkére vált az időjárás, gyakran készítem, hogy megidézzem vele a nyarat. Megnézem hozzá az ott készült fotóimat, és már minden rendben is van. Azért kicsit fáj a szívem.

(és egy kerek szám: ez a 100. bejegyzésem! Sztem a fotó is méltó lett hozzá, ez az első olyan kép amellyel nagyon-nagyon meg vagyok elégedve! : ))
Hozzávalók 2 főre: 25 dkg spaghetti, csokor petrezselyem, marék rucola, 1,5 dl olivaolaj, ½ citrom, bors, parmezán

1. Főzzük meg a spagehttit
2. Közben vágjuk össze a petrezselymet, rucolát, öntsük hozzá az olajat, facsarjuk bele a fél citrom levét, borsozzuk meg.
3. Ha kifőtt a tészta, keverjük el az öntettel+2 kanál vízzel a tészta főzővízéből. Bőségesen reszeljük meg parmezánnal.

 
 
 
 
Megosztom
 

56 megjegyzés

  1. Congrats! Pedig voltak mar nagyon utos fotoid, nekem a szintelen paradicsomleves mozarellas, bazsalikomleveles pl egy igen nagy kedvencem!

    2007. 09. 30.
  2. Az az igazság, hogy objektívet cseréltem. Valamiért eddig egy 70mm-sel fotóztam, de ma vmi miatt előkerült a 70-300, ez a kép kb 135 mm készült. Egész más a nézete.

    2007. 09. 30.
  3. Az első? Hát én elolvasom becsülettel a recepteket is ( és sok van tervbe véve), de a fotók… szerintem mind gyönyörű.

    2007. 09. 30.
  4. Hmmm, ezt én is imádom!Annyiban csinálom másképp, hogy enyhén fokhagymás olajba szoktam pergetni az egészet.

    2007. 10. 01.
  5. Anonymous mondta:

    Szia Dolce Vita!

    Gratula a 100.-hoz, még nagyon sokszor százat kívánok magamnak, magunknak! Nekem az összes fotód, leírásod visszaidézi a nyarakat, sugárzik belőle az élet- és ételöröm, amelyre minden nap szükségem van! 🙂 A Te gasztorblogoddal indítom a napot, sokszor azzal is fejezem be…

    Lenne egy kérdésem is: hol szoktál friss rucolát beszerezni? Bárhol nézem (teszkó, profi, cora, stb.)sosem sikerül igazán reshez, frisshez jutnom…még a Culinaris-ban sem…

    Boglya

    2007. 10. 01.
  6. Boglya!

    Ez kedves volt, köszi! : )
    Rucolát a kertből szoktam szedni. Ez mindig friss : ). Ha van kerted, érdemes ültetni, mert gyomnövényként szaporodik!
    Boltban meg nagyon ki kell fogni, hogy jó legyen. A Nagycsarnokban van egy árus, aki Bécsből szokott hozni extra dolgokat. Próbáld meg ott. Ö ad telefonszámot is, és lehet hívni, mikor van pl articsóka, ez meg az.

    Gourmandula!
    jól hangzik, Én ha fokhagymásan, akkor rucolát nem teszek bele. : )

    Piszke!
    Köszi, én úgy mondanám, fejlődök. Nézd vissza a legelsőket, azok nem gyönyörűek.

    2007. 10. 01.
  7. épp azt akartam kérdezni, hogy muszáj-e a rukkola, de az utolsó hozzászólásból látom, hogy lehet ezt fokhagymásan is, köszi szépen, és igen méééég sok campaniai receptet kérünk, mert naggyon jó volt ott, és ha odavalósiakat főzök/sütök, az mindig olyan jó érzés!!! ezért imádom Mamma Torta Caprese-jét, és nagyon várom azt a citromos receptet, mert azt nem sierült ott megkóstolnom.

    2007. 10. 02.
  8. Tudom, és kb fél éve ígértem, hogy elkészítem! Csak olyan macerás. Mármint nekem

    2007. 10. 02.
  9. Dolcevita! Azért merek ilyet írni, mert úgy gondolom, hogy az összes magyar gasztroblogger fotói közül a tieid a legszebbek, remélem nem sértődsz meg,de nekem pl. jobban bejöttek a 70mm-essel készültek, remélem a jövőben hozzá sem leszel hűtlen!

    2007. 10. 03.
  10. Moha és Sáfrány!

    Ilyenen, soha : ) Ízlések és pofonok. Nekem a sekélyebb mélységélesség, és a közelebbi kép (kisebb perspektívikus torzítással) élethűbb képet eredményez. De ez az én ízlésem. : )

    2007. 10. 04.
  11. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita,

    Ez a tészta fenomenális 🙂 Elég furának tűnt nekem első olvasásra, tehát ki kellett próbálnom, és meg vagyok döbbenve. 🙂 fantasztikus! Amúgy az összes “műved” csodálatos. Te lettél a legtöbbet olvasott oldalam.
    Sok sikert továbbra is.
    Vera

    2008. 06. 09.
  12. Vera!

    Köszönöm, ez nagyon kedves! : ) Én évekig a szicíliai narancssalátát nem akartam kipróbálni, mert valahogy nem jött össze a narancs, hagyma, só, bors, olaj párosítás. Egyszer kinnt ettem, azóta állandóan esszük (ezt is érdemes kipróbálni). A fura dolgok szoktak a legjobbak lenni : )

    2008. 06. 09.
  13. Edina mondta:

    Kedves Dolce Vita!
    Imádom a recepteket a képeket, a stílust, ahogy írsz! 🙂 A tökéletes kenyérért már rengeteg dícséretet bezsebeltem, a citromos tészta a másik nagy kedvenc, bár be kell vallanom, néha a rukkolát fokhagymára és napérlelte paradicsomra cserélem (olyankor ezeket kicsit megpirítom olivaolajon, így az olaj narancssárgás színű lesz – utána adom hozzá a többieket).
    Az alapján, amit írtál, egy idősek lehetünk (lehet, hogy napra pontosan :-)), gratulálok a gyerkőcökhöz, az oldalhoz, igazán jó példa vagy a korosztályunk számára!
    További sok sikert kívánok, várom az újabb és újabb recepteket, történeteket!
    Edina

    2009. 01. 18.
  14. Edina!

    Ez a jó ezekben a tésztákban, hogy kedved és a hűtő tartalma szerint módosíthatod.: )És iszonyú gyors. Engem 77-ben hozott a Mikulás. Téged is, Még sosem találkoztam senkivel, aki dec. 6-án született : )

    2009. 01. 18.
  15. Edina mondta:

    Akkor én vagyok az “öregebb”. :-)) 77 és december 5! De nem sok hiányzott, hogy 6 legyen. 🙂
    E.

    2009. 01. 18.
  16. Visszajelzés: Cialis free delivery

  17. Visszajelzés: buy cialis

  18. Visszajelzés: cost of cialis

  19. Visszajelzés: generic cialis online

  20. Visszajelzés: prices of cialis

  21. Visszajelzés: albuterol inhaler generic cost at walmart

  22. Visszajelzés: ciprofloxacin 500mg antibiotics pill

  23. Visszajelzés: cialis coupons

  24. Visszajelzés: cheap cialis online

  25. Visszajelzés: generic cialis online

  26. Visszajelzés: is there a generic cialis

  27. Visszajelzés: buy chloroquine online

  28. Visszajelzés: cheap erectile dysfunction pill

  29. Visszajelzés: best ed medication

  30. Visszajelzés: online ed pills

  31. Visszajelzés: best online pharmacy

  32. Visszajelzés: canadian pharmacy online

  33. Visszajelzés: generic cialis online

  34. Visszajelzés: vardenafil online pharmacy

  35. Visszajelzés: levitra generic

  36. Visszajelzés: vardenafil pill

  37. Visszajelzés: real casino online

  38. Visszajelzés: buy cialis

  39. Visszajelzés: play for real online casino games

  40. Visszajelzés: online casino for real cash

  41. Visszajelzés: play online casino real money

  42. Visszajelzés: no credit check loans

  43. Visszajelzés: no credit check loans

  44. Visszajelzés: no credit check loans

  45. Visszajelzés: cialis internet

  46. Visszajelzés: cialis generic

  47. Visszajelzés: generic cialis

  48. Visszajelzés: cialis 20

  49. Visszajelzés: cialis buy

  50. Visszajelzés: best real casino online

  51. Visszajelzés: casino online real money

  52. Visszajelzés: real money casino

  53. Visszajelzés: slot machine games

  54. Visszajelzés: generic cialis tadalafil best buys

  55. Visszajelzés: generic cialis online

  56. Visszajelzés: droga5.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések