A tökéletes ciabatta

A tökéletes kenyér után, amelyet hónapok óta sütök, végre nekiálltam a tökéletes ciabatta (a szó olaszul papucsot jelent) kivitelezésének. A dagasztás nélküli kenyér tésztájának nyers állagáról rögtön eszembe jutott a ciabatta kicsit folyós-nyúlós tésztája, a próba azonban sokat váratott magára. … Tovább Tovább

A héten nekiálltam, és teljes a siker: lukacsos, puha papucsok születtek kb 35 perc alatt a sütőben. (mivel ezt nem lefedve sütöttem, gondolom, ettől nem lett ropogós a héja)
És mi az a legjobb dolog, ami egy ciabattával történhet? Hát az, ha megtöltjük pármai sonkával, bufala mozzarellával, paradicsommal, szárított paradicsomal, rucolával, jóféle olivolajjal lelocsoljuk, (mennyei házi olajat hozott a férjem Horvátországból) Kész is a rustichella szendvics, amit minden olasz bárban lehet kapni. Leggyakrabban az olasz autópályák mellett található Autogrillekben szoktuk enni, nem az a minőség mint a hazai bécsis zsemle.

Hozzávalók: 7,5 dl BL 80-as liszt, 3,5 dl víz, bő negyed teáskanál szárított élesztő, 1,5 teáskanál só

1. Alaposan keverjük el a lisztet a sóval és az élesztővel
2. Öntsük hozzá a vizet, keverjük el (kanállal). Elég ha 3-at 4-et keverünk rajta, nem kell túlzásba esni, a tészta majd eldolgozza önmagát kelés közben
3. Kb 12 óráig kelesszük letakarva, utána hajtogassuk át a tálban, pihenjen még minimum fél órát. Minél többet kel, annál finomabba lesz. (de a 12 óra aminimum!)
4. Liszttel beszórt tepsibe formázzunk négy téglalap formát, süssük ki kb 35 perc alatt előmelegített 250 fokos sütőben.

 
 
 
 
Megosztom
 

48 megjegyzés

  1. Nem tettél foró vizet párologni a sütőbe, teljesen “szárazon” sült?

    2007. 09. 26.
  2. Hát, Dolcevita, mennyei ízeket idéztél a számba az Autogrillek ugyanilyen szendvicseinek emlékével!:-) Én is totál olaszmániás vagyok, és ez a kedvenc szendvicsem!:-) Amúgy neked nem olasz a férjed, hogy ennyi olasz kultúrát viszel a mindennapjaidba?:-)
    Isteni a blogod, imádom!:-)
    Azért azon elgondolkoztam, munka mellett hogyan tudsz ilyeneket főzőcskézni a 15 hós kuktáddal?:-) Nekem 21 hós, és lóverseny a főzés…:-( (vegagyerek.blogspot)

    2007. 09. 26.
  3. Nem raktam mellé vizet, de nem is kell mert a tésztában rengeteg van! Itt most nem lényeg a ropogósság, a ciabatta nem ropogós! Ugyanez a tészta ha lefedve sül (egyben) 35 pecig utána még 15 percet fedő nélkül, kész is a roppogós kenyér.
    Siccike!
    pont tegnap olvastalak, mert a fiam vashiányos. A férjem nem olasz, magyar, de ő is ugyanannyira lelkes olaszrajongó mint én.

    2007. 09. 27.
  4. a “hajtogassuk át a tálban” kitétel pontosan mit jelent? átdagasztottad, vagy csak úgy meghengergetted a tálban?

    2007. 09. 27.
  5. Fakanál!

    Dagasztani nem lehet az állaga miatt, kézzel átkeverem, hajtogatom. Nem kell túlzásba vinni

    Fenriz!
    holnap sütök házi aszalású paradicsommal. Remélem, ez lesz a 11 pontos!

    2007. 09. 27.
  6. Fenriz mondta:

    Na ezt nem bírom, megyek összeállítani a tésztát…

    2007. 09. 27.
  7. lizi mondta:

    Szia,

    csak egy gyakorlati kérdésem lenne (mivel már otthon pihen tegnap este óra a tészta), hogy ugye ne várjam azt, hogy hatalmasra nő, mint a pizzatészta (már csak az élesztő mennyiségéből ítélve is…)? Csak mert rákukkantottam reggel és ezt tapasztaltam… Remélem sikerülni fog, mert nagyon rákészültem 🙂

    Aliz

    2007. 09. 28.
  8. Lizi!

    De nagyra fel fog jönni, kovász szerű lesz az állaga. Bár estéről reggelre ennek már meg kellett volna történnie

    2007. 09. 28.
  9. Sziasztok!

    A segítségetek kérném. Kipróbáltam, a receptet, de ha 35 percre hagyom a sütőbe, igazi kihívás megenni, mert olyan kemény lesz a héja. Ha viszont kevesebb időre, akkor ugyan puha marad, de belül gyanúsan “nyersszerű” a tészta. Ettől függetlenül mind a két sütés elfogyott, az utolsó morzsáig, de mit ronthatok el, mert az enyém köszönőviszonyban sincs a képen látható ciabbatához.

    2007. 10. 19.
  10. Vnandor!

    Előmelegíted a sütőt? Villany vagy gáz? Hány fok?
    Próbáld egy kicsit több vízzel készíteni a tésztát, vagy ha így sem jó, akkor tegyél egy tűzálló lábosba vízet a sütőbe.
    Iletve megpróbálhatod lefedve sütni egy darabig, és az utolsó 10 percre levenni a fedőt!
    Remélem, így már jó lesz.

    2007. 10. 19.
  11. Köszi a tippet, sikerült! 🙂 Valahol tudatalatt próbáltam a tésztát puszta kézzel kezelhetővé tenni, nem vettem figyelembe az előző hozzászólásodban a “kovászszerű” szócskát. Több víz kellett csak neki 🙂 Most már majdnem olyan lett mint a te képeden. Még egy pár adag, és tökéletes lesz.

    Egyébként igen előmelegített, hagyományos gázsütő, 6-7-es fokozat között.

    2007. 10. 20.
  12. Anonymous mondta:

    Ritkán járok városban,nekem a BL 80-as liszt szinte elérhetetlen,de “rajta vagyok a szeren”:)!Érdeklödöm,hogy más liszttel,pl.graham vagy tönkölyliszttel sütötted már?Érdemes kipróbálni,vagy esélytelen,hogy ilyen szép legyen?
    Nagyon tetszik a blogod,és annyit tanultam belőle,hogy inkább kevesebbet,de minőségit!!!(persze,ha van választási lehetőség)

    2007. 11. 06.
  13. Anonymous mondta:

    Nem ettem még igazi ciabbattát,tehát nincs összehasonlítási alapom.Eddig nem mertem nekiállni,mert nem kaptam BL 80-ast,de a többi kenyeres hozzászólásból bátorságot merítettem,és a mai tízóraim ,már barna ciabbata volt:))Tehát:2,5dl vitamilos graham,2,5dl teljesk. búzaliszt,2,5dl BL 55-ös fehérliszt(Lidl),2 evőkanál búzacsíra,kb 4 dl víz,2 csapott tk tengeri só.Nekem nagyon ízlik.Ha betudom szerezni az általad ajánlott lisztet,a család többi tagjának megsütöm abból.
    köszi a receptet!
    Zsuzsa

    2007. 11. 14.
  14. Zsuzsa!
    Örülök, hogy vegyes lisztből is sikerült, pont a héten akarom én is megpróbálni barnából és teljeskiőrlésűből. Bíztat, hogy másnak sikerült! : )

    2007. 11. 14.
  15. agnese mondta:

    Tudnál segíteni, hogy melyik márkából lehet a legjobb BL-80-ast kapni? Vannak olyan liesztek,amiben csak 49% a BL-80, és 50% a BL-55. Színtisztán BL-80-as még nem láttam…bár biztosan van, vhol, csak nem ott, ahol keresgélem. Hétvégén szertném a Ciabattát megsütni, és addig meg szeretném találni a megfelelő lisztet….

    2007. 11. 28.
  16. Szia Dolcevita!

    Remek ez a recept, szombaton ki is próbáltam a tökéletes kenyér (ami elsőre nem lett olyan tökéletes) receptjével együtt és nagy sikert aratott 🙂 Vasárnap este már a harmadik adagot sütöttem a ciabattákból. Isteni finom!!
    Hétfőn vittem a kollégáknak egy ‘másnapos’ darabot, azóta azzal nyúznak, hogy süssek nekik reggel munkába menet előtt. 🙂 hehe…
    Azthiszem függőséget okoz.

    2008. 02. 26.
  17. Anonymous mondta:

    A tescoban lehet kapni BL-80lisztet.Az van ráírva,hogy kenyérliszt,és 2 kilós kiszerelésben árulják.

    2008. 03. 08.
  18. Szines mondta:

    Szia,

    Nekem kelés után nagyon ragadós volt a massza, csak olajos kézzel tudtam formázni. Ez normális?
    Hőlégkeveréses sütőben sütöttem. Meglett 20 perc alatt, de a külseje nagyon kemény lett (igaz a belseje olyan, mint egy Ciabattának 🙂 ). Ez a hőlégkeverőtől van? Jobb normálban?

    Kösz

    Szines

    2008. 04. 30.
  19. Szines!

    Sztem ne süsd légkeveréssel, és simán sütöm, és úgy isteni a külseje. Ha kemény a külseje, pár percre takard le vizes ruhával, attól felpuhul, de inkább süsd légkeverés nélkül.
    Igen nagyon ragad, mészik, nem formázható a tészta, ez természetes, így lesz olyan finom a belseje

    2008. 05. 06.
  20. Szia Dolce,

    Itt kéne nekem egy kis segítség:
    “Öntsük hozzá a vizet, keverjük el (kanállal). Elég ha 3-at 4-et keverünk rajta”

    Tehát nem kell összedolgozni a lisztet a vízzel, csak párat keverni rajta? Lehetnek teljesen száraz részek is akár?

    2009. 01. 30.
  21. Szia Kriszta!

    Most sütöttem ki a cibattáimat, de háááát valami nagyon nem stimmel velük. Előszöris ha 35 percre hagytam volna benn őket a villanysütőben (250 fok, alul felül sütés), akkor szénné égtek volna. A másik, hogy kész kihívás volt a tepsiből kiszedni őket, pedig beliszteztem a tepsit alaposan. Amúgy neked nem ég oda a liszt a tepsiben, ahol nincs tészta? Mert nálam még a tűzjezlő is beindult (mondjuk elég érzékeny jószág…)
    Mit csináltam rosszul? Csak mert eddig az összes recepted sikerült… és erre is úúúúúgy rákészültem.
    Vera

    2009. 04. 06.
  22. Anonymous mondta:

    Véletlenül bukkantam rá a blogodra tegnap, ma meg már megsütöttem az első ciabattámat.:)
    Fantasztikus!!!! Kicsit módosítottam a sütésen: elektromos sütő, 20 perc 225 fokon, behelyezett fél liter vízzel, alul-felül sütéssel, utána 10 perc 180 fokon légkeveréssel. Tökéletes ropogós külsőt és átsült belsőt kaptam, emberfejnyi lyukakkal.:)Dolcevita! Fogadd szívből jövő köszönetemet!!!

    2009. 07. 26.
  23. Szia!

    Kérdés: A bl80as lisztet lehet helyettesíteni sima liszt és rétes liszt keverékével mondjuk 4:1 arányban?

    2010. 04. 12.
  24. Tímea!

    sztem az nem ugyanaz lesz. De sütheted így, én is sütöttem már csak BL55-ből, van BL 110, abból is jó

    2010. 04. 12.
  25. Anonymous mondta:

    Szia

    Nagyon örülök hogy végre találtam egy használható ciabatta receptet. Többször kipróbáltam már, és finomítgatni próbálom a saját szám íze szerint. Egy dolog viszont még mindig nem az igazi… Kicsit sűrű lesz a kenyér és nem lesz az az igazi “buborékos”. Mi lehet ennek az oka?

    2010. 09. 30.
  26. Anonymous mondta:

    A leírtak szerint… 12 óra + az a fél. És már az élesztő mennyiségét is növeltem.
    (épp most is sül egy adag:))

    2010. 10. 01.
  27. Kipróbáltam, egyszerűen TÖKÉLETES, ízre, állagra egyaránt. Köszi szépen a receptet.

    Én nem is formáztam, hanem téglalap alakú részeket vágtam a lisztes deszkára kiöntött tésztából és minden további macera nélkül így sütöttem meg.

    2010. 12. 21.
  28. Gabka mondta:

    Jelentem, a tökéletes ciabatta tényleg tökéletes! 🙂 1/3-mad teljes kiőrlésű tönkölylisztből és 2/3-mad fehér tönkölylisztből készült, 4 deci vizet vett fel.

    Egyáltalában nem jellemzi a teljes őrlésű cuccoknál megszokott tömörség…

    Tettem bele egy pici olívaolajat, lehet, emiatt, vagy a lisztek variálásának okán nekem nem volt vészesen kézhez ragadós, bár szép lágy volt a tészta, ahogy kell.

    Szerintem a férjem újra belémszeretett, miután megkóstolta! :))

    2011. 01. 06.
  29. BL80 kenyérliszt a Tesco-ban kapható 2 kg-os kiszerelésben, Pannonmill zRt., Komárom Malom terméke.

    2011. 01. 23.
  30. Anonymous mondta:

    Ciabatta?
    Biga kovász nélkül?
    Hmmm… 🙁

    2011. 02. 15.
  31. Kedves bacon szalonna : )
    A tészta 12 órán át kel, minimális élesztővel, így a tészta maga egy nagy kovász lesz (vagy biga, ha így jobban tetszik). Próbáld ki, érdemes!
    üdv
    Kriszta

    2011. 02. 16.
  32. Nemrégen jöttünk haza Dél- Olaszországból és éppen tökéletes ciabatta receptet keresek. 🙂 Az Autogrillben mi is ettünk, szerintem is finom volt.

    2011. 09. 29.
  33. Visszajelzés: Ciabbatta (gyorsan) recept | Varázsfazék | minden, ami recept

  34. Laci mondta:

    Ezt én is kipróbálom!
    Egy kérdésem van:
    1/4 teáskanál élesztő hány gramm, vagy milliliter?
    Mert a neten nézelődve a hány oladl, ahány hozzászólás, annyiféle méretet írnak. Ráadásul ahányféle kanálgyártó, annyiféle méretű kanál létezik.
    Előre is köszi!

    2012. 12. 19.
  35. Zsuzsi mondta:

    Szombaton”olasz” est lesz nálunk.most kel a próba sütéshez a tészta…nagyon izgulok;)

    2013. 10. 31.
    • Kriszta mondta:

      Zsuzsi, remélem, jól sikerült az este!

      2013. 11. 04.
  36. Zsuzsi mondta:

    Nem csak az este,de a ciabatta is tökéletes volt!kívül ropogós,belül lukacsos,puha….azóta már sokszor sütöttem, mindenkinek nagy kedvence lett!köszi,Kriszta!egy kincs vagy!;)

    2013. 11. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.