Házi pesto

Aki csinált már házilag pestót tudja, miről beszélek. Összehasonlíthatatlanul jobb, finomabb, ízletesebb mint a bolti üveges. Ilyenkor nyáron van is annyi bazsalikom, hogy nem sajnálja az ember. Én a napokban másodszorra készítettem. Ha egyszer kipróbálod, többet gyárit maximum télen veszel … Tovább Tovább

Ha egyszer kipróbálod, többet gyárit maximum télen veszel minestrone vagy paradicsomszósz ízesítéshez.
Fenyőmagom nem volt éppen itthon, így az első adagba diót tettem, a másodikba pedig, mivel a dió is fogytán volt, pisztáciát. Nekem mindkettővel bevált. Lehet rakni tésztára, pirítósra, salátára, paradicsomra… Az elkészítéséhez kb 2 perc kell.

Hozzávalók: 1 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 marék reszelt parmezán, 1,5 dl olaj, 8-10 szem dió

1. A hozzávalókat botmixerrel összeturmixolom, és kész is. Aki autentikusabban szeretné készíteni mozsárban is törheti. Én ezt max áramszünet esetén tenném.

 
 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. Mivel az egyik háztartásomban nincs botmixer viszont van mozsár (még nyaralni is magammal vittem), újabban mozsárban készítem a pestot, nekem így sokkal jobban ízlik.

    2007. 07. 18.
  2. még sosem próbáltam, de ez annyira guszta! ezeket a olajos magokat lehet csereberélni? fenyőmag-dió-pisztácia, ezek itt kompatibilisek?

    2007. 07. 18.
  3. Rossamela!

    Én is készítettem már többször mozsárban, azt nem mondanám, hogy attól jobb lett az íze (de valószínű, igen)

    Chili!
    Az eredeti genovese ugye a fenyőmagos. Ezek már csal ilyen tövábbgondolt válzozatok. Ha dióval készíted annak kicsit kiérződik az íze, de sztem jól áll neki, a pisztácia semleges marad. Sztem maga a bazsalikom és a parmezán eléggé uralja a dolgot, nem hinném, hogy kövezés járna érte, hogy épp nincs fenyőmag otthon, nem az a döntő íz benne.

    2007. 07. 20.
  4. A mozsaras változat darabosabb, valahogy “egyben marad”, jobban tapad a tésztára, nem roncsolódnak annyira az összetevők, talán ezért ízlik jobban.
    Továbbgondolással én is sokféle pestot készítek, variálva a magokat meg a zöldeket. Sok évvel ezelőtt még nem is láttam fenyőmagot, akkor natúr napraforgómagggal zúztam a bezsalikomot, de a fenyőmag tényleg jobb. Szerintem a rukolához a dió illik legjobban, enyhén megpirítva. Ki fogok próbálni egy zsálya-mogyoró kombinációt is.

    2007. 07. 21.
  5. Ez a zsályás izgalmasan hangzik, érdekel, mi sül ki belőle. Azért a zsálya sokkal intenzívebb ízű. Én eddig csak zsályavajként használtam

    2007. 07. 22.
  6. Előre is elnézést kérek a nagyon amatőr kérdésért. Elég sok receptedben szerepel a parmezán,amit én Intersparban 9000ft/kg-os árban láttam. Ezt én sajnos nem tudom megfizetni:( viszont gondolom így tökéletesek az ételek.Van ennek más-olcsóbb változata,vagy beszerzési helye is esetleg? Veszprémben lakom,tehát Pesti üzlet sajna nem jó.

    2008. 08. 10.
  7. Melinda!

    Az valóban brutál drága. Intersparban van csomagolt, darabos zacskós kiszerels (20-25 dkg) ez 1000 ft körül szokott lenni. Tescóban, Auchanban is kapni ilyet 3600-4000 ft/kg körüli áron. SAjnos az elmúlt évben itthon retttentően felment az ára a parmezánnak. De ennél többért én sem szoktam megvenni. Érdemes figyelni a hiperek tematikus akcióit. Pl Auchanban szinte minden októberben van olasz hét, ilyenkor, tavaly 3200 volt a parmezán kilója, ilyenkor érdemes nagyobb adagot beszerezni, zsírpapírban eláll a hűtőben.

    2008. 08. 11.
    • fazekas ágnes mondta:

      Fehérvári piac és G-roby. na meg a Damjanich 45 ben a puntoitalia, ne támogassuk a hipereket!

      2012. 08. 09.
  8. Airnold mondta:

    Tegnap csináltam, de sikerült elnézni a mennyiségeket…baromi sok lett…
    Meddig áll el ez a cucc a hűtőben?

    2008. 12. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.