A világ legmegalázottabb tésztája

A címet azt hiszem, nem kell hosszasan magyarázni. Szakácsok megszámlálhatatlan serege gondolja úgy, hogy a carbonara spaghetti, az egy tejszínbe fullasztott tésztaétel, egy kis füstölt sonkával feldobva. Még ennél is szomorúbb az, hogy a kedves vendég igencsak meglepődik ha carbonara … Tovább Tovább

Még ennél is szomorúbb az, hogy a kedves vendég igencsak meglepődik ha carbonara néven nem ezt hozza ki neki a pincér, sőt még fel is háborodik. Emlékszem, amikor Rómában voltam ösztöndíjasként, egyik szobatársnőm anyukája látogatóba érkezett. Hogy megünnepeljék a találkozást, anyuka elvitte leányát este étterembe a Navona környékére. Mivel nagy rajongója volt az ehetetlen tejszínes szószoknak, rendelt is tüstént egy carbonárát. Mikor a pincér kihozta a „csupasz” tésztát, anyuka mérgesen visszaküldte: mi az, hogy már egy kis tejszínt is sajnálnak ezek a bugris olaszok. Tette mindezt Rómában, ahonnan a carbonara spaghetti ered. Igazándiból a carbonara azonban a szomszédos Umbria étke, de olyannyira régen átkerült már a laziói gasztronómiába, hogy ma már jogosan a rómaiaké. (Emlékeim szerint amúgy anyukát több hasonló incidens is érte látogatásának három napja alatt, így roppant csalódottan, az olaszokból kiábrándultan repült vissza Pestre)
A carbonarik amúgy a szénégető munkások (de gondolom, ezt az elszenesített ételek jelzőjéből mindenki tudja) Azt viszont talán kevesen tudják, én magam is nagyon meglepődztem, hogy Toscana erdős vidékein még a mai napig is „nomád” módon égetik a fát, hogy faszén legyen belőle.
Nekem ez az egyik kedvenc tésztaételem. Egy dologban nem tudok csupán dűlőre jutni: pecorinó vagy grana legyen benne. Köztes megoldásként 1-1 kanál kerül bele mindkettőből. Amúgy az olasz társadalom töréspontját jelentő kérdésben, miszerint ki-ki parmezán avagy pecorino párti, én a parmezán oldalán állok. A másik ilyen nagy szakadékot a prosciutto cotto illetve crudo kérdés jelenti. Egyértelműen crudo!

Aki egyszer megkóstolja az igazi carbonárát, többet semmilyen tejszínes szószt nem fog megenni. Amúgy tejszínben fürdő olasz szósz nem is létezik. Van, hogy 1-2 kanál tejszín (nem növényi!!!!!) kerül egy-egy szószba, hogy az selymesebb legyen, de soha nem 1-2 dl. Vagy még ennél is több. : (

Hozzávalók 2 főre: 20 dkg spaghetti (vagy bucatini), 2 tojás, 10 dkg húsos szalonna (eredetileg guancial de maiale, ami nem füstölt, én ennek hinyában kolozsvárival készítem), 2 kiskanál reszelt parmezán/grana padano, 2 kiskanál reszelt pecorino, só, bors, 1 gerezd fokhagyma

1. A felkockázott szalonnát megsütöm, a fokhagymagerezdet egészben hagyva vele sütöm, majd ezt eldobom (megeszem)
2. Tésztát sós vízben kifőzöm
3. A felvert tojásokat a sajtokkal elkeverem, enyhén sózom, bőven borsozom. 1 evőkanálnyi főzővizet teszek hozzá
4. A leszűrt tésztát elkeverem a tojással és a szalonnával. Borssal, sajttal tálalom

 
 
 
 
Megosztom
 

67 megjegyzés

  1. Blájen mondta:

    Mivel az én konyhámban gyakorta “feltaláló üzemmódban” zajlik a főzés (vagyis hiányoznak az általános, alapkészletfelhalmozó bevásárlások, és gyakran abból ötlök ki valami érdekes-ízletes dolgot, ami van), egy másik rajongó tanácsára sajt híján fölgőzölt tojássárgájával próbáltam hasonló hatást elérni. A szimplán tojásos íz persze elég domináns volt, de érdekes és ízletes végeredmény jött ki belőle.

    Ennek (a szimplán csak gőzölt tojássárgájának) semmi köze az eredeti carbonarahoz?

    Egyébként ezt a “mártást” borzasztó szakszerűtlenül tegnap továbbfejlesztettem, a gőzölt tojáshoz reszelt citromhéjat, és a végén (kevés) fehérbort adtam, majd pirított garnélarákocskák köré öntögettem a tányérra (sőt még picit a mellé költöző szimplán balzsamecetes salátára is lögyböltem).
    Férfikáosz, de szívem hölgye is jót evett belőle 🙂

    2007. 07. 31.
  2. Blájen!

    Finom lehetett! Javaslom, legközelebb tegyél bele egy kis tejszínt is. Vagy még jobb javaslat: Frank Júlia, zseniális gasztronómusunk univerzális, minden ételhez hasznosítható ötlete: szórd meg egy kis füstölt karaván sajttal, aztán zsupsz be a sütőbe.
    Ez meg női cinizmus : )

    2007. 07. 31.
  3. a barátom ketchupot kért a pizzájához egy római étteremben, mert hogy milyen szar ez a pizza és alig van valami rajta, bezzeg otthon amit rendel a pizzériából, az hogy meg van pakolva mindennel. nem kicsit égett az arcom:))
    a carbonara nagyon jó, gyakran csinálom. egyéként én parmezán párti:)

    2007. 07. 31.
  4. Attila!

    Én is parmezán, de ezt már írtam talán. Egyedül az amatriciana az, amit csak pecorinóval szeretek. Ha eddig parmezánnal etted, próbáld ki pecorinóval!
    Római sztori, ilyen akad bőven : (. Engem a toszkán nyaralás alkalmával kedvesen letolt egy tényleg nagyon jó barátom, hogy Ti mindig ilyen szar helyeken esztek napközben (tudniilik pizziccheriában, rosticceriában, vagy egyszerűen egy piaci kifőzdében, vagy jóllakunk egy kecskepásztor friss sajtjával, és ne töltünk el minden nap, napközben 2 órát egy ristorantéban)

    2007. 07. 31.
  5. Anonymous mondta:

    🙂 A nagyon jó barát vajon mit szólt volna, ha látja, hogy a provence-i piacról beszerzett grill galambot, olajbogyókat, articsókát, friss kenyeret (most sül a dagasztás nélküli kenyér – kíváncsi vagyok) esszük a szinte buszpáyaudvari körülményt mutató, piac melletti padon, papírból, dobozból:-)
    Carbonára spagetti: be kell vallanom, hogy szoktam löttyinteni egy kis tejszínt. Viszont nem azért, hogy úsztassam a szószban, hanem, hogy ne legyen annyira száraz a “szalonnás rántotta”:-)
    A tejszínben úszós verzió mellett, még attól tudok hányni, ha 2X2 cm gépsonka darabok vannak benne.
    LepkePillangó

    2007. 07. 31.
  6. ezt űberelni tudom. egyszer egy étteremben olyan carbonarat hoztak ki, amiben zöldorsó is volt. ezt honnan vette a szakács?! igaz, hogy menüben volt, de könyörgöm, legalább ne irta volna ki, hogy spagetti carbonara!!!
    … én nyaraláskor igyekszem olyan helyen enni ahová csak helybeliek járnak.

    2007. 08. 01.
  7. LepkePillangó!
    Nekem sosem lesz száraz, főleg mivel egy kanál főzővizet is teszek a tojáshoz. Az enyém az elején kicsit folyós, ahogy hül a cucc szép rétegben bevonja a tojás a tésztát.

    Bombadil toma!
    Sajnos ez is akad bőven. Egyszer majd szentelek egy posztot a magyarországi olsaz éttermeknek

    2007. 08. 01.
  8. Anonymous mondta:

    Főzővízből legtöbbször teszek a tésztákhoz. Nem dominál a tejszín, nem is lehet igazán kitalálni, csak kicsit krémesebb.
    Egyébként furcsa, mert a rendes rántottába, omletthez is löttyintek tejszínt. (mert nélküle minimálisan kímélőbb lenne:-)))
    Üdv,

    LepkePillangó

    2007. 08. 01.
  9. Én mindig ügyetlenkedek vele, ezért akkor öntöm csak a tésztára, amikor a tészta már kissé meghűlt és utána takarékon addig melegítem, amíg fel nem szürcsöli a tojást.
    Különben nekem mindig rántottás lesz, a bénaságomnak köszönhetően.

    2007. 08. 01.
  10. Teljesen igaz, amit írtál azokról, akik egy idegen országban is mindig rántotthúst ennének, lehetőleg kovászos uborkával és csakis húsleves után.
    De vigasztaljon a tudat, ez nem magyar sajátosság. Ismerek íreket, akik Magyarországon nem kóstoltak meg semmi specialitást, maradtak az általuk jól ismert gyorséttermeknél (!), és a klasszikus példát már említettem egy írásomban: olasz pasi nem volt hajlandó megkóstolni semmit (tényleg), ami nem olasz étel volt. Vagy barbecue. A paprikás csirkét nokedlivel csak az én kedvemért (hihi, első főzős randi) és csakis azután, hogy meggyőzte magát, hogy a nokedli igazából gnocchi.
    Szóval szerintem az olasz pincérek is láttak már mindenfélét:)

    2007. 08. 02.
  11. PartizánOrsi mondta:

    Csak nagy böszen bólogatni tudok mindahhoz, amit írtatok. De ahogy Zsuzska írta, ez nem magyar sajátosság: a németek pont ugyanilyenek. Még megismerkedésünk elött a férjem egyszer Görögországban nyaralt, ahol a szállodában megkérdezte, lenne-e valami helyi sörük is, mert német sört otthon is tud inni. Nem volt… Aztán elmesélte neki a szállodás, hogy német vendégei csak a német sört keresik és még fel is vannak háborodva, ha az x és y márkás német sör mellett a z márkás nincs a kínálatban.

    2007. 08. 03.
  12. Ana!

    A forró tésztára öntsd a tojást, és már ne melegítsd, így nem lesz rántotta

    2007. 08. 03.
  13. Anonymous mondta:

    Helo! Most találtam a blogot (bűvösszakácsos hivatkozásból), és egy kérdésem lenne: egész tojást kevertek bele, nem csak a sárgáját?
    (lásd bűvösszakácsos carbonara spagetti recept… egyébkét ott írtak tejszínt is)

    2008. 12. 22.
  14. Szia!

    Igen, egész tojást kell használni! A tejszín nem túl autentikus, gondolj bele, elég drága hozzávaló az egy szénégető munkásnak…
    Engedékenyebbek 1-2 evőkanál tejszínt engednek keverni a tojáshoz, sztem felesleges, ha ráérzel, mikor kell ráönteni a tojást e meleg tésztára, nagyon jó krémes lesz rajta

    2008. 12. 22.
  15. Anonymous mondta:

    Boldog karácsonyt!

    Kösz a választ, kipróbálom egész tojással! Ha a szegény szénégetőnek volt húsos szalonnája, parmezánja, tejszínt is rakhatott volna rá.

    Az “igazi magyaros” paradicsomszószos spgaettinek van olasz megfelelője? Van olyan, hogy Bolognai Spagetti?

    Egyszer majd regisztrálok…

    2008. 12. 25.
  16. Anonymous mondta:

    Szia! Nekem is a kedvenceim köző tartozik, pecorinoval. Nyáron gyakran készítem cukkinivel, chilivel. Szerintem nagyon finom, bár tudom, hogy nem autentikus változat.

    2010. 01. 29.
  17. Ezt ki fogom próbálni, köszi a receptet. Első és utolsó találkozásom a carbonaraval még jó 15 évvel ezelőtt volt: tejszínes, gépsonkás, gombás förmedvény. Bár akkor még nem voltam olasz konyha rajongó, de ez akkor sem jött be.
    Aztán elfelejtettem… és Olaszországban is inkább ettem, amiket ismertem, de sohsem csinálok. A carbonara kimaradt.
    Na majd most.

    2011. 08. 29.
  18. Visszajelzés: Buy cialis no prescription required

  19. Visszajelzés: price of cialis

  20. Visszajelzés: cialis 5mg

  21. Visszajelzés: cialis otc

  22. Visszajelzés: no prescription cialis

  23. Visszajelzés: cialis no prescription

  24. Visszajelzés: cialis 5mg

  25. Visszajelzés: cialis

  26. Visszajelzés: cialis 10mg

  27. Visszajelzés: tylenol 3 equivalent

  28. Visszajelzés: chloroquine tablets price

  29. Visszajelzés: ed drugs

  30. Visszajelzés: erectile dysfunction pills

  31. Visszajelzés: erectile dysfunction pills

  32. Visszajelzés: canadian pharmacy

  33. Visszajelzés: online pharmacy

  34. Visszajelzés: Get cialis

  35. Visszajelzés: cheap vardenafil

  36. Visszajelzés: levitra pills

  37. Visszajelzés: vardenafil

  38. Visszajelzés: ocean casino online nj

  39. Visszajelzés: sugarhouse casino online

  40. Visszajelzés: slot machine games

  41. Visszajelzés: best real casino online

  42. Visszajelzés: purchase cialis

  43. Visszajelzés: payday advance

  44. Visszajelzés: online payday loans

  45. Visszajelzés: payday loans online

  46. Visszajelzés: buy cialis

  47. Visszajelzés: cialis 5 mg

  48. Visszajelzés: generic for cialis

  49. Visszajelzés: cialis 5 mg

  50. Visszajelzés: cialis internet

  51. Visszajelzés: 20 cialis

  52. Visszajelzés: buy chloroquine phosphate

  53. Visszajelzés: casino online real money

  54. Visszajelzés: real money online casino

  55. Visszajelzés: gambling games

  56. Visszajelzés: jackpot party casino

  57. Visszajelzés: Yeezy Supply

  58. Visszajelzés: tadalafil canadian pharmacy

  59. Visszajelzés: generic cialis canada

  60. Visszajelzés: cialis online pharmacy

  61. Visszajelzés: buy cialis online reddit

  62. Visszajelzés: slot machine games

  63. Visszajelzés: casinos online

  64. Visszajelzés: droga5.net

  65. Visszajelzés: cialis daily prescription

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések