Vigyázz, kész, főzz! II. A titkos töltelék

Nemisbéka feladata, komoly alkotói válságot okozott. Egy héten át bújtam a szakácskönyveket, törtem a fejem, de semmi ötletes nem jutott eszembe. Nem akartam szokványos töltött ételt késztíteni, azt akatam, hogy tényleg meglepetés bújjon az ételben, amely ráadásként olasz is. Egy … Tovább Tovább


Egy hét töprengés után eszembe jutott anyukám régi sajtos bejglije, ennek nyomán kipróbáltam, mit szól a mozzarella egy kis melegvíz fürdőhöz. És a számításaim beigazolódtak, formázható massza keletkezik belőle. Heuréka, meg van a recept:
Töltött mozzarella golyók.

Hozzávalók: 2 db mozzarella, 5 dkg pármai sonka, 5 aszalt paradicsom, rucola, 5 szem kapribogyó, szardella, pesto. Ebből 10 golyó lesz.

Elkészítettem a kétféle tölteléket: az egyikhez negyed aszaltparadicsomot egy szál rucolával és egy szeletke hajszálvékony pármaisonkával bebugyoláltam, öt ilyen kis kb 1cm x1 cm-s batyut csináltam. A másik tölteléket is hasonlóan elkészítettem, csak azt kapribogyóból, szardellából és aszalt paradicsomból.
A mozzarellákat 5 nagyjából egyenlő darabra vágtam és kis lángon melegíteni kezdtem.Végig nagyon figyeltem és kb 5 perc után (a víz még nem forrt), megolvadtak annyira, hogy már formázni lehetett, ekkor az előkészített kis batyukat egyenként beléjük töltöttem, és kézzel golyókat gyúrtam a sajtból. Pestóval megkentem a tetejüket és tálaltam.

 
 
 
 
 

14 megjegyzés

  1. Nagyon mutatós, és jó ötlet is. Vendégváró előételnek el is raktározom az ötletet.

    2007. 03. 02.
  2. Ez igaz, és úgy is elég olaszos. 🙂 Mikor Toscanaban beszabadultam egy gombás termékeket árusító üzletbe, komoly gasztrokulturális sokkot okozott.

    2007. 03. 03.
  3. Látod erre még nem figyeltem fel, hogy csak gombás üzlet is van. Köszi az infót.
    Én ott mindennel így vagyok gasztro és kulturális értelemben is. És már nagyon hiányzik!!!!
    De lassan vissaszámolok, és ha kicsi gyermekem is úgy gondolja, meg sem állunk Sienáig. : )

    2007. 03. 03.
  4. Ez nagyon gusztusos, én is ki fogom próbálni! Gratula a bloghoz!

    2007. 03. 06.
  5. Mira!

    Kedves Blognévrokonom : ) üdv itt nálam!
    Ha elkészíted kíváncsi leszek orig. olaszok véleményére. Bár tudom, nem nagyon szeretik a variálást. : )
    Olvsalak ám, és irígykedem.

    2007. 03. 08.
  6. Nem vártam meg a friss vargányaszezont (na jó, nem bírtam kivárni), és megcsináltam szárítottal. Rukkolát nem kaptam, helyette zsenge spenótot használtam, sonka helyett vargánya, aszalt paradicsom. A kész gombócokat vargányás olívaolajjal locsoltam meg, frissen őrölt borssal megszórtam. Isteni, a szezonban nagyüzemi gyártás indulhat. 🙂

    2007. 03. 13.
  7. Zsuzsa!

    Örülök, hogy bevált a dolog. Én is kipróbálom gombásan, majd vargányasbeszerzésben kérek tanácsot.

    2007. 03. 16.
  8. Anonymous mondta:

    Kedves Dolcevita, lenyűgöz a blogod, ez a mozzarellás csoda meg főképp. Egy kérdésem lenne, így az első próbálkozás után: mitől lesznek a te golyócskáid valóban golyócskák??? Amelyik a kezemben még gombóc kinézetű volt, az a tálon ripsz-ropsz lepénykévé alakult, illetve leginkább valami félgömb-szerűség lett belőle, hiszen még lágy volt a sajt, ahogy leraktam. Így is helyesek persze (na jó, röhejesek), de gombócnak szebb. Elárulod a titkot?
    És egy megjegyzésem is lenne: úgy emlékszem, mintha írtad volna, hogy nincs mikród (alapvetően igazad van, persze), de talán az olvasóid többségének meg van: érdemes kiporciózva mikróban melegíteni a sajtot. Kipróbáltam vízben is és mikróban is, az utóbbi jóval egyszerűbb volt.
    Minden jót:
    Anna

    2007. 07. 22.
  9. Anna!
    Örülök, hogy Neked tetesző dolgokat találsz az oldalon.
    A feldarabolt sajtot csak addig melegítettem a vízben, amikor már épp formázhatóvá vált. Lehet, hogy egy kicsit túlmelegítetted, azért olvadtak szét a tányéron.
    A mikró jó ötlet, de sztem ott is épphogy kell melegíteni. Tanácsolni a mikrót azért nem tudom, mert mivel nincs, eszembe se jut, hogy ott is lehetne.

    2007. 07. 22.
  10. Anonymous mondta:

    Köszönöm, próbálkozom tovább, mert a formájától eltekintve isteni lett a töltött mozzarella :-)))

    Anna

    2007. 07. 23.
  11. Kedves Kriszta!
    Időnként “vacsoracsatát” rendezünk a barátnőimmel, ilyenkor mindenki egy témában főz. Legközelebb én leszek a soros, az én témám: Dolce Vita, a te receptjeid közül fogok elkészíteni hármat. Ez a mozarellás lenne az előétel (a főételt és a desszertet még nem tudom). Az lenne a kérdésem, hogy az egyik barátnőm tejfehérje érzékeny, így nála a mozarella kilőve, szerinted mibe töltsem neki az aszalt paradicsomokat és a sonkát?
    Előre is köszi a választ!!!
    Beus

    2011. 10. 30.
  12. Beus!

    Remélem, élvezni fogjátok az estét! én hosszában vékonyra szelt, grillezett padlizsánba tölteném neki a mozzarella helyett

    2011. 11. 01.
  13. Köszi!! Ez tényleg jó ötlet. Azt hiszem, hogy a menü másik két elem is megvan: fahéjas-gyömbéres hagymalekvár libamellel és baci!
    Remélem tényleg minden jól fog sikerülni, majd értesítelek a végeredményről! 🙂

    2011. 11. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.